Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

LIVGIVENDE. Stamceller fra nyfødstes navlesnor kan i dag bruges i flere forskellige behandlinger af dødelige sygdomme. Danmark overvejer at etablere en offentlig stamcellebank.
Foto: FINN FRANDSEN

LIVGIVENDE. Stamceller fra nyfødstes navlesnor kan i dag bruges i flere forskellige behandlinger af dødelige sygdomme. Danmark overvejer at etablere en offentlig stamcellebank.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eksperter jubler: Danmark får måske en offentlig stamcellebank

Danske Regioner overvejer at etablere en bank med stamceller fra navlesnore.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I løbet af foråret tager regionerne stilling til, om Danmark skal have sin første offentlige stamcellebank for navlesnore.

Danske Regioner har nedsat en arbejdsgruppe, som skal kigge på behandlingsmulighederne og vurdere, om en offentlig stamcellebank kan betale sig.

»Jeg kan se mange fordele i at bruge stamceller til behandling. Og er der fagligt og økonomisk grundlag for en stamcellebank i Danmark, stiller jeg mig positiv over for det«, siger regionsformand i Region Nordjylland, Ulla Astman (S), til Ritzau.

Vores nabolande Sverige og England har allerede etableret stamcellebanker, hvor man kan donere navlesnore til behandling.

LÆS OGSÅ

I sidste uge smed EU en halv milliard kroner efter en europæisk stamcellebank, hvor man skal forske i kroppens stamceller.

Alt tyder også på, at en offentlig stamcellebank har befolkningens opbakning. I en undersøgelse af Epinion lavet for den danske stamcellebank Stemcare svarer 70 procent af danskerne, at de støtter en offentlig stamcellebank.

Dyrt at købe stamceller i udlandet
Hos Rigshospitalet glæder man sig over, at en stamcellebank med navlesnore kan blive en realitet.

»Fordelen vil være, at vi selv er i besiddelse af stamceller fra navlestrenge. Så slipper vi for transporttiden og for at vurdere flere forskellige stamceller fra udlandet«, siger klinikchef hos Region Hovedstadens blodbank, Morten Bagge Hansen.

I dag får Rigshospitalet stamceller fra navlesnore fra andre lande. En portion stamceller fra udlandet ligger typisk i 200.000 kroner.

Hvis Danmark derimod havde en offentlig stamcellebank, ville det dække en stor del af behovet, slår klinikchefen fast.

Stamceller er både nutid og fremtid

Forsker i Human Genetik ved Aarhus Universitet, Thomas G. Jensen, støtter også op en national stamcellebank for navlesnore.

»Stamceller er både en del af nutiden og fremtiden. Der er allerede i dag mennesker, som får gavn af at få stamceller. Blandt andet mennesker, som bliver behandlet mod knoglemarvskræft«, siger han.

Navlesnorens stamceller kan bruges til at behandle patienter med blodsygdomme såsom leukæmi.

I øjeblikket findes der kun private stamcellebanker i Danmark, hvor man kan få nedfrosset sit barns navlestreng.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden