Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jacob Ehrbahn(Arkiv)
Foto: Jacob Ehrbahn(Arkiv)

Ulighed. Forskere kan nu dokumentere, at mange af de mest hyppige lidelser oftest registreres blandt danskere med lavere uddannelsesniveau.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Højtuddannede har bedre chance for at overleve kronisk sygdom

Hver fjerde voksen har en kronisk sygdom, viser rapport om ulighed i sundhed.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bundlinjen er hverken ny eller voldsomt chokerende.

Til gengæld er den nu dokumenteret med en sådan sikkerhed, at det kan føre til en regulær kursændring i sundhedsvæsnet.

LÆS OGSÅ

Der er voldsom forskel på forekomsten af livstruende kroniske sygdomme blandt danskerne – og den forskel er direkte proportionel med folks uddannelsesniveau.

Sygdomstal falder med uddannelse
Rapporten ’Ulighed i sundhed – kroniske og langvarige sygdomme’ sætter fokus på otte hyppige lidelser som diabetes, blodpropper, demens, depression og skizofreni – den type, som udgør størstedelen af den samlede sygdomsbyrde.

»Sandsynligheden for at være registreret med disse sygdomme falder systematisk i takt med et stigende uddannelsesniveau«, hedder det i rapportens sammenfatning.

Kun inden for en enkelt kronisk sygdom – knogleskørhed – kan der ikke konstateres en sådan ulighed. Når det gælder demens, er uligheden lille.

Hvis man tager hele befolkningen i aldersgruppen 30 til 89 år, har omkring 23 procent en af de otte mest hyppige kroniske lidelser. Heraf er diabetes topscorer med 8 procents udbredelse; sygdommen er også et godt eksempel på forskellen på høj og lav her til lands.

Fortsætter efter diagnose

En usund livsstil med fastfood, smøger og mangel på motion trives i højere grad blandt ufaglærte – mange må herefter slås med diabetes og den nedsatte livskvalitet, som typisk er forbundet med sygdommen.

Tag folk i 60’erne: Blandt ufaglærte mænd er 18 procent ramt – blandt folk med lang uddannelse kun 9 procent. Blandt kvinder er tallene 14 og 6 procent.

»Tendensen er gældende for alle aldersgrupper og for begge køn«, hedder det i rapporten.

Og måske mere opsigtsvækkende bliver uligheden faktisk endnu større, efter at sygdommen har sat ind.

LÆS OGSÅ

To mennesker med forskelligt uddannelsesniveau har simpelthen ikke statistisk lige stor sandsynlighed for at overleve. Langtfra endda. Der er voldsom forskel på dødeligheden, og et eksempel er de såkaldt iskæmiske hjertesygdomme blandt 50-59-årige kvinder: Hver gang en enkelt højtuddannet dør, mister fem uden uddannelse livet.

Det er som følge af nogle af disse tal, at sundhedsminister Nick Hækkerup (S) nu vil målrette en større del af indsatsen til netop den dårligt stillede gruppe.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden