bedre. Fodboldtræning øger både kondition og muskelstyrke i højere grad end eksempelvis løbetræning.
Foto: THOMAS BORBERG

bedre. Fodboldtræning øger både kondition og muskelstyrke i højere grad end eksempelvis løbetræning.

Sygdom

Fodbold er godt for kræftramte mænd

Forskning peger på, at fodbold kan styrke muskler og humør hos mænd med kræft.

Sygdom

Regelmæssig motionsfodbold ser ud til at have en gavnlig effekt på mænd, der lider af prostatakræft.

Det er de foreløbige analyser af data fra et forskningsprojekt blandt 57 mænd, der alle har deltaget i FC Prostata, et fodboldprojekt som Rigshospitalet og Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet har stået bag.

Det skriver DR Sjælland.

Mændene blev delt i to grupper, én der spillede fodbold og én der ikke gjorde.

»Vi har ikke afsluttet vores analyser, men det ser ud til, at de mænd, som har deltaget i fodboldgruppen, har øget deres muskelmasse og deres samlede styrke i benene, sammenlignet med de mænd, som ikke har spillet fodbold«, siger lederen af projektet, seniorforsker på Rigshospitalet, Julie Midtgaard, til DR Sjælland.

LÆS ARTIKEL

Fodboldtræning øger både kondition og muskelstyrke i højere grad end eksempelvis løbetræning, og samtidig er der også det sociale aspekt ved at tilbringe tid sammen med andre mænd, der kæmper med den samme sygdom og de samme problemer.

»Deres omgang med hinanden er præget af leg og positiv konkurrence. Det er noget, som dels kamuflerer, hvordan de anstrenger sig fysisk, og hvor de også formår at udtrykke sig følelsesmæssigt på en anden måde end de formentlig ville i andre genoptræningsforløb«, konkluderer Julie Midtgaard.

Jørgen Nielsen fra Næstved er en af de mænd, der har deltaget i forsøget med tre gange ugentlig fodboldtræning.

»Jeg havde aldrig spillet fodbold før. Men det har styrket både kondition og selvværd og har været sjovt at deltage i. Jeg har virkelig nydt det«, siger Jørgen Nielsen.

Erfaringerne med FC Prostata er så lovende, at forskerne på Rigshospitalet sammen med DBU og Kræftens Bekæmpelse har formuleret et nyt projekt, som er målrettet udbredelsen af fodboldtilbud i genoptræning af mænd med prostatakræft.

»På den helt lange bane, kunne målgruppen for fodboldtræningen sagtens være alle mænd, der enten har eller har haft kræft«, siger Julie Midtgaard.

Som den første breddeklub i Danmark etablerer Vordingborg IF i samarbejde med kommunens sundhedsområde og Region Sjælland således et særligt fodboldtilbud for mænd med kræft. Der er træningsstart ved klubhuset på Morten Olsens Allé torsdag den 3. april klokken 16.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce