syg. Selv om flere overlever hjertesygdomme, er livskvaliteten ofte nedsat.
Foto: HELLE ARENSBAK

syg. Selv om flere overlever hjertesygdomme, er livskvaliteten ofte nedsat.

Sygdom

Flere end nogensinde lever med en hjertesygdom

I 2020 vil der være op mod en halv million hjertepatienter.

Sygdom

Næsten dobbelt så mange lever i dag med en hjertekarsygdom i forhold til, hvor mange, der lever med kræft. Det viser en ny analyse foretaget af Statens Institut for Folkesundhed for Hjerteforeningen.

430.000 danskere har i dag overlevet og lever med en hjertekarsygdom. Det er det højeste antal nogensinde og en stigning på 10.000 siden seneste opgørelse.

Stigningen vil fortsætte, så tallet i 2020 vil ligge på 480.000 danskere, ifølge en fremskrivning fra Statens Institut for Folkesundhed.

Tallene understreger ifølge Hjerteforeningens formand i høj grad behovet for en målrettet forebyggelses- og rehabiliteringsplanlægning hos regioner og kommuner.

»Dødeligheden af hjertekarsygdomme er ganske vist faldet markant i de sidste 20 år. Men selvom en patient har overlevet, er det langt fra givet, at livet kan leves som før«, siger formanden, overlæge, dr. med. Henrik Steen Hansen.

»Hjertekarsygdomme medfører i mange tilfælde betydelig invaliditet og nedsat livskvalitet. Derfor er det meget vigtigt at fortsætte den livsvigtige forskning i forebyggelse og diagnosticering og ikke mindst at sikre systematisk efterbehandling blandt hjertepatienterne«.

Diagnoserne forkammerflimren og iskæmisk hjertesygdom, såsom en blodprop i hjertet, rammer flest danskere.

Men de største stigninger ses blandt patienter med forkammerflimren og hjerteklapsygdomme. Fra 2002 til 2011 steg antallet af forkammerflimren med 25 procent, mens stigningen var på 55 procent for nye tilfælde af hjerteklapsygdomme. Stigningen vil fortsætte, fordi der bliver stadigt flere ældre, og risikoen for hjertekarsygdom stiger med alderen.

Hvert år rammes 46.000 danskere af hjertekarsygdomme.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

Forsiden

Annonce