Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

900.000 danskere lider af slidgigt. Det koster dyrt

Gigtområdet skal tænkes forfra, men det kræver, at Sundhedsministeriet kommer på banen, mener KL.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sundhedsministeriet må på banen og være med til at tænke gigtområdet helt forfra.

Det mener de danske kommuner, der som Gigtforeningen er bekymret for, at slidgigtpatienter bliver overset.

»Gigtområdet bør tænkes forfra, hvor man satser på tidlig opsporing og træning frem for operation og behandling. Men det kræver, at Sundhedsministeriet kommer på banen og skaber muligheden for, at vi kan lave en ny prioritering«, siger kontorchef Christian Harsløf, Kommunernes Landsforening (KL).

Sygdommen er en af de mest almindelige årsager til førtidspension og sygedagpenge.

»Der forskes alt for lidt i forebyggelse på området, og i alt for mange år har vi udskiftet knæ og hofter på borgerne frem for at forebygge forværrelse af sygdommen«, siger Christian Harsløf.

Gigtforeningen har for første gang opgjort, at 16.000 danskere hver år får et nyt knæ eller en ny hofte på grund af slidgigt - artrose.

Ifølge rapporten, som Statens Institut for Folkesundhed har lavet for Gigtforeningen, løber prisen op i 18,3 milliarder kroner om året.

»Vi har haft en tendens til at fokusere forebyggelsesindsatsen på de ting, som danskerne kan dø af. Det er der ikke noget unaturligt i, men gigtsygdomme er dyre for samfundet og har store konsekvenser for dem, der bliver ramt«, siger Christian Harsløf.

Gigtforeningen har en række konkrete forslag til sundhedsminister Nick Hækkerup (S).

Blandt andet ønsker foreningen en pulje, som kommunerne kan søge til bedre forebyggelse af slidgigt. Også mere forskning, gigtskoler og kliniske retningslinjer står på ønskesedlen.

Nick Hækkerup synes, at forslagene fra Gigtforeningen er interessante, men penge er der ingen af.

»Flere af Gigtforeningens forslag til, hvordan man kan styrke indsatsen på gigtområdet, er interessante. Men der er et godt stykke til satspuljeforhandlingerne, så det er for tidligt at sige noget om, hvordan partierne vil prioritere ved de næste forhandlinger i efteråret«.

Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil 2013 har næsten 900.000 danskere slidgigt, hvor særligt lavtuddannede personer er overrepræsenteret i statistikken.

»Tallene understreger, at der er behov for en langt bedre og mere målrettet indsats på området«, siger Lene Witte, direktør i Gigtforeningen.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden