Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
alvor. 10 procent af de danskere, der døjer med ondt i ryggen, har brug for en operation eller anden særlig behandling. Men det er svært at spotte de 10 procent, hvor smerterne ikke kan forsvinde af sig selv.
Foto: PETER HOVE OLESEN

alvor. 10 procent af de danskere, der døjer med ondt i ryggen, har brug for en operation eller anden særlig behandling. Men det er svært at spotte de 10 procent, hvor smerterne ikke kan forsvinde af sig selv.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

80.000 danskere har en alvorlig rygsygdom

Ondt i ryggen går over af sig selv hos 90 procent. Men resten er svære at spotte.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rygsmerter går i 90 procent af tilfældene over af sig selv efter en kortere eller længere periode, men for 10 procent af dem, der rammes af ondt i ryggen, er det nødvendigt med en operation eller anden målrettet behandling.

Problemet er bare, at det er næsten umuligt at skelne mellem patienterne, siger klinisk professor og overlæge Claus Manniche fra Rygcenter Syddanmark.

»Objektivt set vil de have lige ondt. Det er bare ikke til at vide, om det er en type smerter, der går over af sig selv – det står jo ikke på ryggen af dem. Det har været fremført, at mange skanninger er værdiløse, men hvis vi ikke skannede de patienter, hvor vi er i tvivl, så ville vi ikke nødvendigvis opdage dem, der har brug for en operation eller anden særlig behandling for at få det bedre«, siger Claus Manniche, der mener, at alle, der har haft vedvarende, kraftige smerter i ryggen i mere end to til fire uger bør søge læge for at få vurderet, om der er udsigt til, at smerterne går over af sig selv eller ej.

Politiken har den seneste tid skrevet om det store flertal af de cirka 800.000 danskere, der døjer med rygsmerter, som roligt kan gå på arbejde og gebærde sig så normalt som muligt, mens de venter på, at rygsmerterne går over af sig selv.

Hver anden skanning viser ikke noget

I den forbindelse blev der, som Claus Manniche henviser til, sået tvivl om værdien af de knap 130.000 MR-skanninger af ømme rygge, der foretages hvert år. Et canadisk studie har vist, at i 56 procent af tilfældene viser en sådan skanning ikke, hvad der er galt med ryggen, men ifølge Claus Manniche gør det absolut ikke de mange skanninger hverken værdiløse eller overflødige, fordi de hjælper med at sortere patienterne.

Også Gigtforeningen finder det afgørende at få skilt patienterne fra hinanden, så dem, der har brug for en operation eller anden behandling, kan få det. Ellers risikerer folk at gå med rygsmerter i årevis i håb om, at de forsvinder af sig selv.

»Det er afgørende, at den enkelte patient bliver taget alvorligt. Hvis der er usikkerhed om, hvad smerterne skyldes, så må man rulle frem med alt, hvad der skal til af skanninger og så videre. Det at stille den rigtige diagnose er alfa og omega. Jo tidligere, man griber ind med en målrettet indsats, des større er sandsynligheden for, at man kan afværge, at en kronisk rygsygdom udvikler sig«, siger direktør Lene Witte.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden