Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Nils Lund Pedersen
Foto: Nils Lund Pedersen

Slidt. Torben brugte steroider i fem måneder. Det var nok til at ødelægge hans hjerte. Først fik han et mekanisk hjerte og senere en transplantation.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læger slår dopingalarm: Flere hjerter ødelægges hver måned

For 5-7 år siden var der få patienter med store hjerteproblemer som følge af steroidemisbrug. Sådan er det ikke længere, siger overlæger, der vil have problemet kortlagt.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En skæbnesvanger dag for nogle år siden besluttede Torben at jage en sprøjte fyldt med anabole steroider ind i skulderen for at få større muskler.

Det blev starten på et misbrug, der kun akkurat og ved kirurgisk hjælp undgik at koste den unge mand fra Jylland livet.

Fem måneder med regelmæssige injektioner senere havde stofferne nemlig forstørret hans hjertemuskel så meget, at livspumpen truede med at sætte helt ud. En transplantation reddede hans liv. I dag er det rødlige ar på brystet et evigt minde om, at han selv ødelagde sit hjerte.

»Det kan godt være, at man føler sig urørlig, stor og stærk i en periode – men det er slet ikke det værd, når skaderne rammer«, siger Torben, der ønsker at være anonym af hensyn til sine børn.

LÆS OGSÅ

Torbens historie er langtfra enestående. Rigshospitalets hjertemedicinske afdeling er det sted i Danmark, hvor de grelleste tilfælde af hjertesvigt ender, og her ser overlæge Finn Gustafsson stadig flere skæbner som Torbens.

»Det er et samfundsproblem, som vi skal tage alvorligt. For 5-7 år siden var den her type patienter en sjældenhed. Det er de ikke længere«, siger overlægen.

Uegnede til nyt hjerte
Finn Gustafsson anslår, at han hver måned ser et nyt tilfælde, hvor en ung hjertepatient har faretruende dårlig pumpefunktion som følge af at have misbrugt de muskelopbyggende stoffer. Samme melding kommer fra Aarhus Universitetshospital, som er det andet sted i landet, der udfører transplantationer. Men det er kun en lille del af patienterne med ødelagte hjerter, der ender med at få et nyt.

Ifølge Finn Gustafsson er langt hovedparten af de steroidemisbrugere, han møder, slet ikke egnede til at få et nyt hjerte, eksempelvis fordi de ikke har tænkt sig at stoppe med at dope sig.

Politiken har talt med overlæger på yderligere tre hospitalers hjerteafdelinger, som alle i varierende omfang møder unge steroidemisbrugere med alvorlige skader på hjertet.

»Der er ingen tvivl om, at problemet er helt reelt. Det er et klart alarmsignal, når de afdelinger, der ser det ultimative stadium af problemet, føler, at det er stigende«, siger Peter Søgaard, overlæge og professor i hjertesygdomme ved Aalborg Universitetshospital.

Ifølge Sundhedsministeriets tal koster en transplantation som Torbens alene 600.000 kroner. Dertil kommer prisen på et midlertidigt mekanisk hjerte, snesevis af kontrolbesøg og ofte nye operationer.

Savner dokumentation

Omkring 25 danskere får hvert år et nyt hjerte, men ingen ved, hvor mange af dem der er steroidemisbrugere. I det hele taget er der ingen detaljeret viden om omfanget af dopingrelaterede sygdomme og dødsfald i Danmark, fordi hverken hospitaler eller Statens Serum Institut fører statistik på området. Men flere af overlægerne efterlyser sammen med Anti Doping Danmark nu en kortlægning, så de for eksempel kan få konkrete tal bag Rigshospitalets vurdering af, at problemet er i vækst. De ønsker bedre viden om, hvor mange danskere der misbruger steroider, hvem misbrugerne er, hvilke skader det giver, og hvordan det belaster sundhedssystemet:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ »Vi har forelagt for sundhedsministeren, at vi savner bedre dokumentation på dopingområdet. At man kortlægger problemets omfang, så vi får et solidt grundlag at forholde os til«, siger Lone Hansen, direktør i Anti Doping Danmark.

»For os er det både nødvendigt, så vi kan lave en målrettet indsats på det her område, blandt andet i form af forebyggelse. Derudover kan en kortlægning af dopingbrugere i sundhedssystemet give et billede af, hvor meget det her problem belaster samfundet, helt ned i kroner og øre«, siger hun.Det behov kan sundhedsminister Astrid Krag (SF) godt forstå, men hun tvivler på, at det kan stilles fyldestgørende:

»Uanset hvor mange undersøgelser vi sætter i gang, må vi nok se i øjnene, at vi aldrig får et fuldstændigt overblik over omfanget af dopingmisbruget, fordi doping foregår i det skjulte«, skriver ministeren, der ikke har ønsket at stille op til et interview, i en mail.

Hun opfordrer hjertelægerne til at drøfte muligheden for at føre statistik over dødsfald og sygdomme med Statens Serum Institut.

I dag førstebehandler Folketinget et lovforslag om at øge strafferammen for grov dopingkriminalitet fra to til seks år. Det er forventet, at stramningen træder i kraft 1. januar 2014.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden