Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ventetid. Borgere med symptomer på kræft har ventet for længe på at blive undersøgt. (arkivfoto)
Foto: MAGNUS HOLM (arkiv)

Ventetid. Borgere med symptomer på kræft har ventet for længe på at blive undersøgt. (arkivfoto)

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Massivt brud på kræftgaranti: 519 borgere ventede for længe

I strid med reglerne ventede hundredvis af patienter på tjek for tarmkræft.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Reglerne om maksimale ventetider for patienter med kræft bliver overtrådt i stor stil. I april måned ventede 519 borgere for længe på at blive indkaldt til undersøgelser, efter at der var opstået mistanke om, at de havde kræft.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen.

Stort set alle overtrædelserne drejer sig om det landsdækkende screeningsprogram for tyk- og endetarmskræft, der blev sat i gang 1. marts.

Hvis hospitalet i forbindelse med en undersøgelse af en patient finder tegn på blod i en afføringsprøve, giver det mistanke om kræft. Det forpligter regionen til inden for 14 kalenderdage at tilbyde borgeren en kikkertundersøgelse af tarmen (koloskopi). Den tidsfrist har regionerne overtrådt 487 gange i april måned. Resten af overskridelserne drejer sig om undersøgelser for andre kræftformer.

»Sundhedsstyrelsen ser med stor alvor på disse overskridelser og har derfor bedt alle regioner om at redegøre for tiltag, der skal sikre overholdelse af bekendtgørelsen om maksimale ventetider«, skriver Sundhedsstyrelsen i et notat om ventetiderne.

Screening skal finde kræft tidligt

Screeningsprogrammet er blevet indført for at opdage flere tilfælde af kræft så tidligt, at patienten kan helbredes.

Tarmkræft kan udvikle sig hurtigt fra at være helbredelig til at være uhelbredelig, og derfor er der i forbindelse med screeningen fastsat grænser for, hvor hurtigt patienter skal undersøges, når der er opstået mistanke om, at de lider af den frygtede sygdom.

LÆS ARTIKEL

Med til sagen hører, at regionerne også har forbrudt sig mod en anden del af regelsættet.

Når en region ikke kan tilbyde en tid til undersøgelse inden for 14 dage, efter at mistanken om kræft er opstået, skal den oplyse patienten om, at vedkommende har ret til at blive undersøgt på et andet sygehus i en anden region, på et privathospital eller eventuelt på et sygehus i udlandet. Disse oplysninger har patienterne ikke fået.

Flest overskridelser af reglerne har der været i Region Hovedstaden, hvor 223 patienter i april måned har fået en tid til koloskopi, der overskred grænsen på 14 dage. Centerdirektør i Region Hovedstaden, Christian Worm, beklager, at patienterne har måttet vente for længe.

»Det er vi ikke glade for. Vi tager det meget alvorligt. Vi er i fuld gang med at rette op, så vi fremadrettet kan tilbyde borgerne en koloskopi inden for fristen. Vi vil sende klagevejledning og en beklagelse til de borgere, der er undersøgt for sent, og hvor der er fundet kræft«, siger Christian Worm til Politiken.

Overvældet af succes

Hvordan kan det være, at så mange patienter har ventet for længe?

»Vi er blevet overvældet af succesen i screeningsprogrammet. Vi er kommet meget hurtigere op i kadence end ventet. Mange borgere sender afføringsprøver ind, og vi finder flere positive svar end ventet. Vi finder spor af blod i otte procent af prøverne, hvor vi havde forventet omkring fem procent«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Samtidig har Kræftens Bekæmpelse kørt en meget fin kampagne om, at man skal være opmærksom på symptomer på tarmkræft som blod i afføringen. Den kampagne har også givet stor opmærksomhed hos borgerne omkring symptomerne på tarmkræft. Det betyder, at flere henvender sig til egen læge med symptomer, og de skal også ind til kikkertundersøgelse inden for tidsfristen«.

LÆS ARTIKEL

Hvorfor har I ikke oplyst borgerne om deres ret til at blive undersøgt på et andet sygehus, når I ikke kunne leve op til tidsfristen?

»Vi har ikke været tilstrækkelig opmærksomme på, at denne bekendtgørelse gjaldt her, men har udelukkende fokuseret på, at der var en frist på 14 dage, som vi skulle overholde«.

Hvad gør I nu for at overholde reglerne?

»Vi prøver at skaffe ekstra kapacitet på vores hospitaler. Derudover har vi i en kort periode skruet lidt ned for antallet af invitationer til screening, vi sender ud, så vi kan nå at følge med. Desuden vil vi se, om vi kan aflaste skopi-afdelingerne på hospitalerne ved at bede speciallægepraksisser om at foretage andre skopiundersøgelser, der falder uden for screeningsprogrammet«, siger centerdirektør i Region Hovedstaden, Christian Worm.

Politiker føler sig ført bag lyset

Medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden for Dansk Folkeparti Finn Rudaizky er rystet over de mange overskridelser af reglerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det går ud over ventende kræftpatienter, og på en eller anden måde føler jeg mig som valgt politiker ført bag lyset. Loven overholdes ikke, og nogle gange stiller jeg mig spørgsmålet, om der er den fornødne forståelse og kompetence blandt de administratorer og fagfolk, som i det daglige er ansvarlige for, at ventetider skal overholdes«, siger Rudaizky, der er medlem af regionens kræftudvalg.

»Det her er i sidste ende politikernes ansvar. I DF tager vi de livstruende forsinkelser dybt alvorligt. Jeg vil nu anmode om en yderligere drøftelse i kræftudvalget dels for at forstå hvad pokker der sker, men især for at få styr på ventetider«, sige han.

Hvert år dør 2.000 danskere af kræft i tyktarmen eller endetarmen. Screeningsprogrammet forventes at redde 150 liv om året.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden