Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FINN FRANDSEN
Foto: FINN FRANDSEN

hviletid. Der var ret mange besøg på stuen midt i den officielle hviletid, viser en eksamensopgave på Holbæk Sygehus.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sygehuspatienter forstyrres hvert andet minut, når de skal hvile

Studerende dokumenterer, at indlagte patienter ikke får ro, men søvnproblemer.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mange sengeafdelinger på danske sygehuse har officielle hviletider for eksempel midt på dagen - hvor patienterne ikke må få besøg, og hvor patienterne skal have ro.

Men roen kan patienterne godt skyde en hvid pind efter. Til gengæld får op imod halvdelen af dem problemer med at sove, mens de er indlagt.

I en eksamensopgave har sygeplejestuderende Winnie Rasmussen på Holbæk Sygehus dokumenteret, at hviletiden langtfra betyder, at patienterne har ro. I gennemsnit var der en forstyrrelse hvert andet minut, konstaterer hun.

LÆS ARTIKEL

Metoden, som hospitalet kalder skyggemetoden, er meget simpel. Winnie Rasmussen har siddet på en tre-sengsstue på en medicinsk afdeling på Holbæk Sygehus i hviletiden og noteret ned hver eneste gang, der var støj på stuen.

Både støj ude fra gangen, som forplantede sig ind på stuen. Og støj, der forekom inde på selve stuen.

Resultatet, som er offentliggjort i Holbæk Sygehus' nyhedsbrev, er overraskende. Hvert andet minut i gennemsnit var der en forstyrrelse. Mest forstyrrende var den automatiske dør, som gik op og i ikke mindre end 17 gange i de halvanden time, hvileperioden varede.

Telefonsnak forstyrrede 13 gange, og det var både snak, der foregik på stuen, og snak der trængte ind gennem den lukkede dør, mens der blev talt i telefon på gangen.

En enkelt tom madvogn buldrede forbi, og endelig var der ret mange besøg på stuen. En sygeplejerske skulle have nogle registreringer på plads, og havde derfor brug for en samtale med en patient. En fysioterapeut kom og behandlede en patient på stuen midt i hviletiden.

»Der var mange ting, der forhindrede, at man overholdt hvileperioden, så jeg håber, opgaven kan få syghehuset til at fokusere på problemerne med hviletiden«, siger Winnie Rasmussen.

Hun fortæller, at der er mange vigtige grunde til, at indlagte patienter har brug for hvile.

»Fysiologisk har kroppen brug for at restituere sig. Når for eksempel patienter med nyreproblemer ophober affaldsstoffer i kroppen, bliver patienterne simpelthen meget trætte«, siger hun.

For ledende oversygeplejerske på Medicinsk Afdeling, Gitte Kjærsgaard, har opgaven givet anledning til en gennemgang af, hvordan arbejdet kan tilrettelægges, så patienter bliver forstyrret mindst muligt.

Og hun understreger, at afdelingen fremover vil bruge skyggemetoden til vurdering af patienternes oplevelser af afdelingens indsatser og interventioner.

Også sygehusets kvalitetschef kan bruge Winnie Rasmussens resultater.

»Der er meget læring i at arbejde med skyggemetoden. Det er praksisnær og værdifuld viden, som kan opsamles forholdsvist enkelt, og som er let at give videre. På den måde kan skyggemetoden ses som en målrettet måde at lave kvalitetsudvikling på«, siger kvalitetschef Nethe Jorck til Holbæk Sygehus' Nyhedsbrev.

Det er ikke kun på Holbæk Sygehus, at patienter har problemer med at få ro. Andre studier dokumenterer også, at indlagte patienter kan have problemer med at sove og hvile sig.

Et studie fra Rigshospitalet viser, at mellem 32 og 46 procent af de indlagte patienter havde søvnproblemer, mens de var indlagt.

Og det er dokumenteret i en undersøgelse fra USA, at mellem syv og ti procent af de patienter, der havde været indlagt, stadig havde søvnproblemet et år efter deres indlæggelse.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden