Studie. Data fra omkring 2,5 millioner teenagere og unge voksne har indgået i undersøgelsen, hvis konklusion ifølge danske forskere er bekymrende. (arkivfoto)
Foto: JENS DRESLING

Studie. Data fra omkring 2,5 millioner teenagere og unge voksne har indgået i undersøgelsen, hvis konklusion ifølge danske forskere er bekymrende. (arkivfoto)

Sygdom

»Chokerende« forskning: Færre spiste piller mod depression, og flere forsøgte selvmord

Kæmpe undersøgelse rejser påny debat om antidepressiv medicin. Medier får hug.

Sygdom

Samtidig med at forbruget af antidepressiv medicin faldt markant, så steg antallet af selvmordsforsøg. Og det er »foruroligende«.

Det er konklusionen på en ny amerikansk undersøgelse, der i lyset af den danske debat om medicinen også får toneangivende eksperter herhjemme til at rynke brynene.

I undersøgelsen har forskere fra Harvard Medical School set nærmere på, hvilke konsekvenser det fik, da sundhedsmyndighederne i USA skrev på indlægssedlerne til depressionsmedicinen, at den kan øge risikoen for, at brugeren forsøger at tage livet af sig.

»Det er foruroligende, at efter sundhedsrådgivning, advarsler og historier i medierne om sammenhængen mellem brug af antidepressiv medicin og tilbøjeligheden til selvmord, har vi fundet et markant fald i behandling med antidepressiv medicin og samtidig en lille, men dog signifikant, stigning i antal selvmordsforsøg«, konkluderer forskerne i en artikel.

Artiklen er netop publiceret i British Medical Journal, som er et af verdens mest anerkendte tidsskrifter om lægevidenskab.

Forskerne har undersøgt sundhedsdata for 2,5 millioner amerikanske teenagere og unge voksne i perioden 2000-2010. Efter advarsler mod antidepressiv medicin, skrev lægerne 31 procent færre piller ud til teenagere, mens forbruget af medicin mod depression faldt med 24 procent blandt unge voksne. Samtidig var der en markant stigning i antallet af medicinforgiftninger med psykofarmaka, der ifølge forskerne er en anerkendt videnskabelig markør for selvmordsforsøg.

LÆS INTERVIEW

For teenagere var stigningen 22 procent, for unge voksne 34 procent. Konkret er tallet 77 ekstra forgiftninger for de undersøgte 2,5 millioner personer. Tilsvarende stigning blev ikke set blandt voksne.

Forbruget af antidepressiv medicin er faldet en smule

Det er velkendt, at en ubehandlet depression kan være farlig, og derfor mener forskerne, at advarslerne mod brugen af medicinen har givet bagslag på den måde, at unge, der har brug for pillerne, er holdt op med at tage dem.

I Danmark har der de senere år været en intensiv debat i medierne om brugen af antidepressiv medicin, hvor der har været rejst kritik af bivirkninger ved medicinen. Herunder risikoen for selvmodsforsøg.

Efter at forbruget op gennem 00'erne steg og steg, så er kurven nu knækket, og de seneste par år er der registreret et lille fald i antal borgere, der tager piller mod depression. Samtidig viser tal fra Center for Selvmordsforskning, at antallet af forsøg på selvmord er stigende.

Set i det lys er den amerikanske undersøgelse »vanvittig interessant«, mener psykiater Poul Videbech, der er klinisk professor på Aarhus Universitet og en af landets førende eksperter i behandling af depression.

LÆS ARTIKEL

»Det er nærliggende at tro, at det kan forårsage et fald i forbruget af antidepressiv medicin og en stigning i antallet af selvmordsforsøg, når pressen bringer skræmmende og ikke så godt underbyggede synspunkter om farligheden af medicinen. Problemet er blot, at man aldrig vil kunne sige med sikkerhed, om det også hænger sådan sammen i Danmark. Men det er da tankevækkende, at antal selvmordsforsøg herhjemme er stigende, mens brugen af antidepressiv medicin falder. Man kan ikke tillade sig at sidde den mulige sammenhæng overhørig«, siger Poul Videbech.

Ingen debat om risikoen ved depression

Ifølge professoren viser undersøgelser, at meget få selvmordere er i behandling med antidepressiv medicin. Det stemmer overens med, at en ubehandlet depression er langt det farligste, og derfor er det ærgerligt, at debatten herhjemme det seneste år har fokuseret på risikoen ved medicinen og »helt ignoreret« risikoen ved selve sygdommen depression, mener Poul Videbech.

»Der har været en debat om overforbrug af medicin, mens der ingen debat har været om, hvor farlig en sygdom ubehandlet depression egentlig er. Jeg er ret sikker på, at nogle får antidepressiv medicin, som ikke burde have det. Men omvendt er der endnu flere, som burde have medicinen, men som ikke får den. Dét burde sundhedsmyndighederne og medierne fokusere på i lyset af den nye amerikanske undersøgelse«, lyder opfordringen fra Poul Videbech.

Foto: LEHMANN MARTIN

Også i topledelsen hos medicinalvirksomheden Lundbeck - der forsker i, udvikler og sælger medicin mod depression - vækker undersøgelsen opsigt. Forskningsdirektør Anders Gersel Pedersen peger på, at »medierne i USA har med en mere sensationsorienteret end afbalanceret dækning været med til at skabe en situation, hvor antal selvmordsforsøg er steget med over 30 procent«.

»Det er chokerende, og jeg kan ikke se, hvorfor det skulle forholde sig anderledes i Danmark. Vi har haft samme debat, hvor såkaldte uafhængige eksperter som Peter Gøtzsche har fået enormt meget taletid i medierne, mens vi, som forsker og producerer medicinen, bliver set som en partshaver, der ofte ikke bliver lyttet til. Vi er udpeget som 'den store stygge ulv'«, siger Anders Gersel Pedersen.

LÆS REPORTAGE

Derfor bør undersøgelsen føre til selvransagelse blandt danske medier, mener forskningsdirektøren.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Medierne bør gribe i egen barm og spørge sig selv: Hvad er det egentlig for en udvikling, vi har været med til at drive? Jeg er sikker på, at sundhedsmyndighederne vil kigge på det her og overveje, hvilke konsekvenser undersøgelsen skal have. Men myndighederne har faktisk været meget omhyggelige med ikke at udtale sig skråsikkert om en eventuel risiko ved medicinen. Det er medierne, som har fejlet. De har været ukritiske, har overfortolket data og har lavet skandalehistorier på et mangelfuldt faktuelt grundlag«, siger Anders Gersel Pedersen.

Bog går til angreb på medicinalindustrien

En af de personer, som har været mest kritisk over for brugen af antidepressiv medicin, er professor Peter Gøtzsche, der leder Det Nordiske Cochrane Center, der gennem læsning af videnskabelige undersøgelser vurderer fordele og ulemper ved forskellig medicin. Peter Gøtzsche har skrevet en meget kritisk bog om medicinalindustrien med titlen »Dødelig medicin og organiseret kriminalitet«.

Og for et halvt år siden fik han trykt en meget kontroversiel kronik om emnet i Politiken, hvor han opstillede 10 såkaldte myter om psykofarmaka. Heri skrev han om selvmord:

»Det er rigtigt, at depression øger risikoen for selvmord, men lykkepiller (depressionspiller, red.) øger den endnu mere, i hvert fald op til omkring 40-års alderen, ifølge en metaanalyse af 100.000 patienter i randomiserede forsøg, som den amerikanske sundhedsstyrelse har gennemført«.

LÆS KRONIKEN

Konklusionen på Kroniken er, at danske læger er så dårlige til at få folk ud af behandlingen igen, at »vore borgere ville være langt bedre stillet, hvis vi fjernede alle psykofarmaka fra markedet«. Det udsagn skabte voldsom debat, og Gøtzsche blev kaldt useriøs af psykiaterne i Danmark. Gøtzsche modificerede siden sin konklusion ved at understrege, at hans primære pointe var, at medicinen blev brugt for ukritisk af lægerne.

Peter Gøtzsche har læst artiklen i British Medical Journal, BMJ, og er ikke imponeret over undersøgelsen. Han er faktisk lodret uenig med både Poul Videbech og Anders Gersel Pedersen.

»Studiet er ikke pålideligt, hvilket jeg og andre allerede har påpeget i BMJ. Både den amerikanske og den engelske lægemiddelstyrelse har vist, at depressionspiller øger selvmordsadfærden hos børn og unge, og andre har vist, at denne risiko øges med dosis, ganske som man ville forvente«, siger Peter Gøtzsche.

Kritisk debat fik patienter til at droppe medicinen

Gøtzsche mener i modsætning til artiklens forfattere slet ikke, at man kan bruge antal forgiftninger med psykofarmaka som indikator for selvmordsforsøg. Han siger, at personer, der forsøger at begå selvmord mens de får depressionspiller, normalt ikke vil forgifte sig selv, men i stedet bruge mere »voldelige metoder«.

»Men det vigtigste er, at forskerne ikke synes at vide, at enhver dosisændring af depressionspiller øger risikoen for selvmord. Så hvis folk pludselig stopper med at tage depressionspiller på grund af advarsler, så kan selvmordsforsøgene stige, men det er på grund af de voldsomme ophørssymptomer, som mange oplever, og ikke fordi depressionspiller beskytter mod selvmord hos unge menneske. Det gør pillerne nemlig slet ikke«, siger Peter Gøtzsche.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

Klinisk professor Poul Videbech har fortalt, at flere af hans patienter af egen drift er holdt op med at depressionspiller efter kritisk omtale i medierne af medicinens bivirkninger. De pågældende patienters depression blev forstærket af, at de droppede pillerne.

Videbech har advaret om, at den meget kritik af medicinen kan koste liv.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce