Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 MARIA FONFARA
Foto: MARIA FONFARA

Risiko. At en stor del af modermærkekræfttilfældene kommer af soludsættelse og UV-stråling kan være forklaringen på, at fler unge diagnosticeres med sygdommen. (arkivfoto)

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overlæge: Unges modermærkekræft bliver tit opdaget for sent

Hver syvende nye tilfælde af modermærkekræft rammer en dansker under 40 år.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver gang 100 i Danmark får konstateret modermærkekræft, er de 14 under 40 år.

Det viser endnu ikke offentliggjorte tal fra Dansk Melanom Database, som Politiken har set.

»Det er en af få kræftformer, som man risikerer at få i en ung alder«, siger overlæge Lisbet Rosenkrantz Hølmich, der er formand for de danske modermærkekræftlæger i Dansk Melanom Gruppe.

»Vi ved, at en stor del af modermærkekræfttilfældene kommer af soludsættelse og UV-stråling, der skader cellernes DNA og giver mutationer. Nogle får meget UV-stråling og mange solskoldninger i børne- og ungdomsårene, og det kan være del af forklaringen«.

Tåler dårligere solen
Hun understreger dog, at det ikke er solen alene. Unge, der får modermærkekræft, har nok også en defekt i kroppens reparationssystem på celleniveau. De kan simpelthen ikke reparere de mutationer, som for meget soldyrkning giver, lige så godt som andre.

»De tåler dårligere solen, så når kræften udløses i så tidlig en alder, er arv og biologi udover ultraviolet lys også en væsentlig del af forklaringen. Nogle er særligt solfølsomme, bliver nemt skoldet og har derfor også større risiko for kræft. Men det er ikke altid, at man på forhånd kan vide, at den enkelte er i særlig risiko«, siger Lisbet Rosenkrantz Hølmich.

Overlægen oplever tit, at børn og unge kommer senere i behandling for modermærkekræft end ældre danskere:

»De går oftere længe, inden de kommer ind. Børn og unge kommer hyppigt for sent, de har oftere spredning og har tykkere melanomer (kræftsvulster, red.). Derfor skal vi huske at holde øje med om både vores egne, men også børnenes modermærker ændrer sig. Det er jo fantastisk med en kræftform man kan se med det blotte øje. Derfor kan det også undre lidt, at der går så lang tid, før de unge kommer ind«, siger Lisbet Rosenkrantz Hølmich og fortsætter:

»Men det skyldes nok den udbredte misforståelse, at man ikke kan få kræft i ung alder. Det kan man desværre godt«.

Overlægen opfordrer til, at vi holder øje med om modermærkerne opfører sig 'underligt', vokser, ændrer farve, bløder, klør eller gør ondt.

»Hvis bare vi er observante, kan vi fange kræften i et tidligt stadie, hvor den endnu ikke er så farlig. Og så får man bare skåret det væk«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden