Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Faldende. Forbruget af antidepressiv medicin på sygehusene er det samme, mens faldet er sket hos de praktiserende læger
Foto: JENS DRESLING

Faldende. Forbruget af antidepressiv medicin på sygehusene er det samme, mens faldet er sket hos de praktiserende læger

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Praktiserende læger skruer ned for antidepressiv medicin

Stadig færre af os tager de såkaldte lykkepiller, når livet gør ondt.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Salget af antidepressiv medicin har været faldende de sidste år. I 2011 toppede salget med 83,9 dagsdoser pr 1.000. indbyggere. I 2013 var antallet faldet til 78,9 dagsdoser. Det viser tal fra Statens Seruminstitut.

Samtidig viser tallene, at forbruget af antidepressiv medicin på sygehusene er det samme, mens faldet er sket hos de praktiserende læger.

Udviklingen kan være udtryk for, at den store debat om vores forbrug af piller har gjort lægerne mere opmærksomme på, hvornår de udskriver lykkepiller til patienterne. Det siger formanden for de sindslidendes forening, SIND, i Region Syddanmark, Karen Thomsen til DR Syd.

»Jeg tror at debatten har skærpet lægernes sanser så det i dag er de rigtige mennesker, der får de rigtige doser«, siger hun.

LÆS ARTIKEL

Karen Thomsen mener til gengæld ikke, at det er et udtryk for, at der er færre depressive. Det er behandlingen, der har fået et kvalitativt løft, siger hun.

Bestyrelsesmedlem i de praktiserende lægers organisation og læge i Aabenraa, Søren K. Jensen, mener også, at det lavere salg af antidepressiver skyldes den store debat om emnet. Og så er de praktiserende læger begyndt i højere grad at benytte sig af andre behandlingsmetoder.

»Man er begyndt at fokusere på andre behandlingsmetoder som for eksempel psykologbehandling til depressive patienter. Og det har åbenbart medført, at der er faldende tendens til udskrivning af antidepressiv medicin«, siger han til DR Syd.

»At tallet er faldende hos de praktiserende læger, og ikke på sygehusene, kan meget vel tyde på, at der formentlig har været tale om et overforbrug«, siger overlæge og formand for lægemiddelkomiteen i psykiatrien i Region Syddanmark, John Teilmann Larsen.

»På den baggrund synes jeg, at der er grund til at se positivt på de tal. Det er et cadeau til almen praksis, at de har formået at nedbringe forbruget«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden