Smerter. Anna Ørtved har døjet med et dårligt knæ i snart 6 år, men har endnu ikke fået stillet en diagnose.
Foto: Søren Schnoor

Smerter. Anna Ørtved har døjet med et dårligt knæ i snart 6 år, men har endnu ikke fået stillet en diagnose.

Sygdom

Frustrerende: Anna har haft ondt i knæet hver eneste dag i 6 år

En tredjedel af Anna Ørtveds liv har været præget og plaget af knæsmerter.

Sygdom

Det startede for mere end seks år siden, da Anna Ørtved spillede politibetjent.

7. klasse på Ulsted Skole opførte i dagevis ’Frys mr. Cool’, og den unge pige skulle hoppe ned fra sin ribbe og udtale replikkerne.

Det blev begyndelsen på en bølge af knæsmerter og -problemer, som hun fortsat døjer med. Knæproblemer, der kommer og går, men som altid fornemmes under knæskallen som en prikkende fornemmelse, hvis ikke det er i de perioder, hvor der er tale om en reel smerte.

De første måneder tog både Anna Ørtved og familien det roligt, det skulle jo nok gå over af sig selv. Det troede lægen også.

Så den energiske pige fra den lille by Hou lidt nord for Aalborg glædede sig til, at hun sammen med de øvrige KFUM-spejdere skulle forcere sin første lange 100 kilometer hikingtur nogle måneder senere. Sammen med vennerne gik det også godt de første kilometer, men snart tog knæet mere opmærksomhed end spejdersange og hyggesludderen.

Måtte opgive efter 30 km

Efter lidt mere end 30 kilometer måtte en grædende Anne Ørtved opgive udfordringen og ringe hjem. Hun skulle hentes. Dagen efter kunne hun knap nok gå.

Som årene er gået, har hun frekventeret egen læge gentagne gange, nogle gange er hun gået derfra med en vished om, at hun har springerknæ og udtørrede slimsække i knæet, så det skal holdes i ro, andre gange, at hun bør bruge det, men for nedsat tempo.

Aldrig med en forklaring på, hvad det skyldes, at hun konstant kan mærke sit knæ, altid med troen på og håbet om, at det bliver bedre. På et tidspunkt.

»Men det er der hele tiden. Jeg kan konstant mærke mit knæ. Nogle gange prikker det bare i et bestemt område ved knæet, andre gange føles det ubehageligt og gør ondt under knæskallen«, siger den 19-årige nybagte student.

Anne Ørtved overvejer atter at opsøge fagfolk med håbet om at få hjælp. For hun kan ikke sidde med bøjet knæ i for lang tid, uden at det gør ondt, og nogle gange låser det sig fast, når hun kører bil, og »det er jo ikke så hensigtsmæssigt«, som hun stille formulerer det.

Forældrene har hele vejen igennem det mere end seks år lange forløb været støttende. Og Anne Ørtved dyrker både lidt løbe- og styrketræning, så meget hun nu kan. Og som andre unge kvinder ifører hun sig også stiletterne, når det bliver mørkt, selv om hun godt ved, at det gør av dagen efter. Men hun har langsomt erkendt, at de knæ nok også vil værke i en rum tid fremover:

»Det bliver sværere og sværere at tro på, at det nogensinde forsvinder, når jeg mærker det hver dag. Selv om lægen siger, at det gerne skulle gå væk«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce