Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

hpv-vaccination. Den benyttede HPV-vaccine beskytter mod 70 procent af de HPV-vira, der kan forårsage kræft:
Foto: PETER HOVE OLESEN

hpv-vaccination. Den benyttede HPV-vaccine beskytter mod 70 procent af de HPV-vira, der kan forårsage kræft:

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Unge piger skal have færre HPV-stik

To stik i stedet for de nuværende tre beskytter lige så godt mod livmoderhalskræft

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Unge piger under 14 år skal fremover kun have to stik mod livmoderhalskræft mod tre stik i dag.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at børnevaccinationsprogrammet om kort tid bliver ændret for denne aldersgruppe, da ny canadisk viden har dokumenteret, at vaccinen er lige så effektiv, hvis den gives to gange med mindst et halvt års mellemrum, som hvis de unge piger får de nuværende tre stik.

»Studiet viste samme høje respons ved to doser som ved tre. Derfor har de europæiske lægemiddelmyndigheder ændret produktresumeet, og det er denne ændring, som vi nu ligesom andre lande implementerer. Så det er helt efter bogen, at myndighederne handler, når ny sikker viden foreligger«, siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.

Den videnskabelige undersøgelse, der er trykt i et af verdens mest anerkendte lægevidenskabelige tidsskrifter The Journal of the American Medical Association, viste, at antistofniveauet er det samme efter to stik givet med et halvt års mellemrum som ved de nuværende tre.

Sundhedsstyrelsen udsender snarest en skrivelse til landets praktiserende læger om de nye ændringer og udgiver samtidig en revideret pjece om børnevaccinationsprogrammet om de nye regler.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at:

 • Piger, der efter det nuværende program har fået andet stik mindre end et halvt år efter første stik, anbefales fortsat at få det tredje stik.
 • Piger, der fremover får første stik, før de fylder 14 år, kan nøjes med to stik, blot der går mindst ½ år mellem første og andet stik.
 • Hvis man starter programmet, efter man fylder 14 år, anbefales fortsat tre stik.

Uanset program, skal alle HPV-vaccinerne gives inden for et år. Og det anbefales også fortsat, at pigerne får vaccinen inden den seksuelle debut, da vaccinen derved er mere effektiv.

Søren Brostrøm understreger, at ændringen på ingen måde handler om frygt for bivirkninger eller doseringer:

»Vi er ikke bekymrede for bivirkninger ved denne vaccine. Vi benægter ikke, at der findes bivirkninger, som der gør med alle andre lægemidler og vacciner. Men vi ser det oftest ved let rødmen og hævelser ved indstikstedet. Vi ser heldigvis meget, meget få alvorlige bivirkninger, og de ændrer ikke på, at fordelene langt overstiger risikoen. Så det er altså ikke på grund af bivirkninger, at vi nu ændrer antal vaccinationer, men fordi ny viden dokumenterer, at pigerne kan nøjes med to doser og få den samme ønskede effekt«, fastslår han.

Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsen, understreger, at den benyttede HPV-vaccine beskytter mod 70 procent af de HPV-vira, der kan forårsage kræft:

»Livmoderhalskræft er en forfærdelig sygdom, der ofte rammer unge kvinder. Et effektivt vaccinationsprogram kombineret med screeningsprogram - fordi vaccinen ikke er totaltbeskyttende – er årsagen til, at vi faktisk håber og tror på, at vi på lang sigt kan få udryddet livmoderhalskræft«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden