Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Drenge får ikke adgang til vaccine mod kræft

Regeringen vil ikke udvide hpv-vaccine-ordning til drenge.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et af regeringens bærende argumenter for ikke at udvide vaccinationsordningen med hpv-vaccine til også at omfatte drenge er faldet til jorden.

Tidligere sundhedsminister Astrid Krag (SF, i dag S) har flere gange understreget, at regeringen i forhold til spørgsmålet om at udvide vaccineordningen læner sig op ad anbefalingerne fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

»Når drenge ikke på nuværende tidspunkt tilbydes hpv-vaccination, skyldes det, at vaccinen ikke er godkendt af de europæiske lægemiddelmyndigheder til forebyggelse af kræft hos drenge. Og det er en forudsætning for at indføre hpv-vaccination til drenge i børnevaccinationsprogrammet«, lød det blandt andet fra Krag i Ekstra Bladet i september 2012.

Men nu har EMA skiftet holdning: Vaccinen er i dag godkendt til drenge som beskyttelse mod en del af af de kræftformer, som kan ramme mænd.

Kommunikationsmedarbejder Rebecca Harding, EMA, oplyser til Politiken, at myndigheden har lavet »en ændring i markedsføringstilladelsen for det medicinske produkt Gardasil, så den også inkluderer analcancer«.

Og derfor bør drenge i Danmark have samme tilbud om gratis hpv-vaccinationer som piger, mener Helle Kiellberg Larsen, ekstern lektor ved Institut for Klinisk Medicin og fungerende overlæge på klinik for hud- og kønssygdomme på Bispebjerg Hospital.

»Min klare holdning er, at drenge også skal vaccineres i børnevaccinationsprogrammet. Nu har vi fået EMA’s godkendelse af, at vaccinen også kan forebygge forstadier til analcancer, og det fjerner regeringens tidligere argument«, siger hun.

Homoseksuelle mænd glemmes

Regeringen har tidligere også fokuseret på argumentet om, at der opstår såkaldt flokimmunitet, fordi så mange piger nu er vaccineret og derfor også indirekte beskytter deres sexpartnere. Men Helle Kiellberg Larsen undrer sig over, at de homoseksuelle mænd glemmes i debatten.

»Der er ikke tvivl om, at der er en betydelig flokbeskyttelse, når så mange piger vaccineres – og at analcancer er en sjælden kræftform. Men den er stigende – især blandt mænd, der har sex med mænd, som vi jo hele tiden glemmer i denne her diskussion«, siger hun.

Samtidig er antallet af hovedhalskræfttilfælde – en kræftform, som er hpv-relateret og rammer mænd tre gange så ofte som kvinder – godt og vel femdoblet siden 1970’erne, viser tal fra den danske hoved-hals-cancer-gruppe, Hoved Hals Cancer.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) henviser til Sundhedsstyrelsen, der vejleder regeringen i lægefaglige spørgsmål. Her er der ikke lagt op til ændringer, forklarer enhedschef Søren Brostrøm.

»Sundhedsstyrelsens faglige vurdering er stadig den samme, for gevinsten ved at vaccinere drengegruppen i en hel population står ikke mål med behandlingen«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden