MEDICINERET. Der behandles fortsat i stor stil med antibiotika i de danske svinestalde, hvilket er en medvirkende årsag til, at svinebakterier bliver multiresistente og ikke kan behandles med almindelig antibiotika.
Foto: PER FOLKVER (arkiv)

MEDICINERET. Der behandles fortsat i stor stil med antibiotika i de danske svinestalde, hvilket er en medvirkende årsag til, at svinebakterier bliver multiresistente og ikke kan behandles med almindelig antibiotika.

Sygdom

Farlig svinebakterie breder sig mellem mennesker

Antallet af smittede er det hidtil højeste, advarer Seruminstituttet.

Sygdom

I juli fik 105 danskere at vide, at de er smittet med den multiresistente svinebakterie MRSA CC398, der indtil videre har kostet fire personer livet herhjemme.

Det er det højeste antal nye smittede, der er fundet på en måned, skriver DR Nyheder.

I 2009 blev der fundet 43 smittede. Sidste år var tallet eksploderet til 649, og i år er vi allerede oppe på 575, viser tal fra Statens Seruminstitut.

»Det viser jo at det er en epidemi, som er helt ude af kontrol«, siger Hans Jørn Kolmos, der er professor og overlæge på klinisk mikrobiologisk afdeling på Odense Universitetshospital, til DR Nyheder.

Antibiotika gør bakterier resistente

Det skønnes at op mod 70 procent af de danske svinebesætninger er smittet med MRSA CC398, og den bliver særligt farlig, når svinene får store mængder antibiotika. Det gør den nemlig resistent og dermed meget sværere at bekæmpe i mennesker.

Fra svinene har bakterien spredt sig til mennesker. I første omgang dem, der bor og arbejder tæt ved svinestaldene, men siden er bakterien begyndt at sprede sig videre fra menneske til menneske. Ingen af de fire døde arbejdede med svin eller havde kontakt med nogen, der gjorde, skriver DR Nyheder.

Det er langt fra alle, der er smittet med MRSA CC398, der bliver syge. Ifølge Seruminstituttet har omkring hver femte af de smittede, der er fundet i år, været syge.

Overlæge: Der skulle have været grebet ind tidligere

Hans Jørn Kolmos giver myndighederne ansvar for, at svinebakterien breder sig så hurtigt.

»Det er jo en konsekvens af at smitteudbredningen i svinebesætningerne er blevet så voldsom, at den udgør en reel trussel. Det her er konsekvensen af at man ikke har grebet ind over for smittespredningen«, siger Robert Skov til DR Nyheder.

Forbruget af antibiotika i de danske svinestalde toppede i 2009. Derefter fulgte et par år med fald, men i 2012 og 2013 steg forbruget igen. De seneste tal for 2014 viser ifølge DR Nyheder, at antibiotika-forbruget er stort set det samme som sidste år, dog er det sket et marginalt fald på 0,4 procent.

Før sommerferien søsatte Fødevareminister Dan Jørgensen en fempunktsplan, der skal inddæmme svinebakterien til staldene.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce