farligt. Selv om MRSA ikke nødvendigvis er farligt for det smittede barn selv, kan et besøg hos en syg slægtning bagefter få fatale konsekvenser, hvis vedkommende bliver smittet.
Foto: ADRIAN JOACHIM (arkiv)

farligt. Selv om MRSA ikke nødvendigvis er farligt for det smittede barn selv, kan et besøg hos en syg slægtning bagefter få fatale konsekvenser, hvis vedkommende bliver smittet.

Sygdom

Forsker advarer: Hold folk væk fra svinestalde

Børn og familier bliver udsat for farlig svinebakterie på besøgsgårde.

Sygdom

I lyset af, at den multiresistente svinebakterie MRSA CC398 i øjeblikket breder sig i hidtil uset omfang i samfundet, burde man lukke for gårdbesøg på svinefarme. Det mener professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet, som forsker i bakteriens udbredelse.

Han kalder det »grotesk«, at tusindvis af børn hvert år besøger en af de 103 svinestalde, der landet over er åbne for skoleklasser. Oveni kommer tusinder af familier på udflugt til svinestalde på den årlige Åbent Landbrug-dag, som sidste år havde mere end 65.000 besøgende.

»Hvis barnebarnet har været på besøg i en svinestald med skolen og bagefter besøger sin bedstefar på plejehjemmet, kan bedstefaderen ende med at dø af en infektion med svine-MRSA, som han har fået via barnebarnet«, siger Hans Jørn Kolmos med henvisning til, at svine-MRSA ikke gør raske personer syge, men kan være skyld i dødelige infektioner hos mennesker, der i forvejen er svækket af sygdom eller alderdom.

De fleste svin er smittet

De seneste tal fra Fødevarestyrelsen viser, at 88 procent af slagtesvinene er smittet med den multiresistente bakterie, som ikke gør grise syge, men kan være farlig for mennesker. Man har ikke præcis viden om, hvor mange landbrug der har fået bakterien inden for stalddøren, men buddene lyder på mellem 40 og 80 procent, og Fødevarestyrelsen er ved at undersøge udbredelsen nærmere.

Af Sundhedsstyrelsens ’Vejledning om forebyggelse af spredning af MRSA’ fremgår det, at kortvarige besøg i MRSA-positive svinebesætninger ikke er særlig risikable for almindeligt sunde og raske personer. Søren Brostrøm, der er chef for den afdeling i Sundhedsstyrelsen, der arbejder med smitsomme sygdomme, mener da heller ikke, at gårdbesøgene, som Hans Jørn Kolmos kritiserer, udgør et problem i forhold til at sprede smitte med svine-MRSA.

»Man skal være i ret tæt og hyppig kontakt med inficerede svin for at blive bærer af MRSA CC398. Derfor fraråder vi ikke kortvarige besøg på besøgsgårde. Men hygiejnen skal selvfølgelig være i orden i besøgsstaldene«, pointerer han.

Skolebesøg fortsætter

Poul Bækbo, som er afdelingschef og dyrlæge i Landbrug & Fødevarers Videncenter for Svineproduktion, har da heller ingen planer om, at organisationen skal lukke for hverken skoleklassebesøg eller den årlige Åbent Landbrug-dag.

»Ifølge Sundhedsstyrelsen er der ikke noget problem i at bruge gårde, hvor svinebesætningen er smittet med MRSA CC398, som besøgsgårde, og det henholder vi os selvfølgelig til. Sundhedsmyndighederne har vurderet, at risikoen for, at børn eller andre besøgende bærer smitten videre, er minimal«, siger han.

»Når det er sagt, tager vi selvfølgelig nogle forholdsregler. Gæsterne skifter tøj, når de har været inde i stalden, og de bliver bedt om at vaske eller desinficere hænderne. Samtidig har vi nogle retningslinjer for, hvordan gæsterne bør omgås grisene – gerne røre, ikke kysse, som vi skriver i vores vejledning«.

Hans Jørn Kolmos fastholder, at besøgene bør stoppes. Han mener, at Sundhedsstyrelsen ikke tager opgaven med at bremse udbredelsen af svine-MRSA alvorligt, når den støtter, at tusinder af børn og deres familier besøger stalde, hvor grisene er inficeret.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce