Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

farligt. Selv om MRSA ikke nødvendigvis er farligt for det smittede barn selv, kan et besøg hos en syg slægtning bagefter få fatale konsekvenser, hvis vedkommende bliver smittet.
Foto: ADRIAN JOACHIM (arkiv)

farligt. Selv om MRSA ikke nødvendigvis er farligt for det smittede barn selv, kan et besøg hos en syg slægtning bagefter få fatale konsekvenser, hvis vedkommende bliver smittet.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsker advarer: Hold folk væk fra svinestalde

Børn og familier bliver udsat for farlig svinebakterie på besøgsgårde.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I lyset af, at den multiresistente svinebakterie MRSA CC398 i øjeblikket breder sig i hidtil uset omfang i samfundet, burde man lukke for gårdbesøg på svinefarme. Det mener professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet, som forsker i bakteriens udbredelse.

Han kalder det »grotesk«, at tusindvis af børn hvert år besøger en af de 103 svinestalde, der landet over er åbne for skoleklasser. Oveni kommer tusinder af familier på udflugt til svinestalde på den årlige Åbent Landbrug-dag, som sidste år havde mere end 65.000 besøgende.

»Hvis barnebarnet har været på besøg i en svinestald med skolen og bagefter besøger sin bedstefar på plejehjemmet, kan bedstefaderen ende med at dø af en infektion med svine-MRSA, som han har fået via barnebarnet«, siger Hans Jørn Kolmos med henvisning til, at svine-MRSA ikke gør raske personer syge, men kan være skyld i dødelige infektioner hos mennesker, der i forvejen er svækket af sygdom eller alderdom.

De fleste svin er smittet

De seneste tal fra Fødevarestyrelsen viser, at 88 procent af slagtesvinene er smittet med den multiresistente bakterie, som ikke gør grise syge, men kan være farlig for mennesker. Man har ikke præcis viden om, hvor mange landbrug der har fået bakterien inden for stalddøren, men buddene lyder på mellem 40 og 80 procent, og Fødevarestyrelsen er ved at undersøge udbredelsen nærmere.

Af Sundhedsstyrelsens ’Vejledning om forebyggelse af spredning af MRSA’ fremgår det, at kortvarige besøg i MRSA-positive svinebesætninger ikke er særlig risikable for almindeligt sunde og raske personer. Søren Brostrøm, der er chef for den afdeling i Sundhedsstyrelsen, der arbejder med smitsomme sygdomme, mener da heller ikke, at gårdbesøgene, som Hans Jørn Kolmos kritiserer, udgør et problem i forhold til at sprede smitte med svine-MRSA.

»Man skal være i ret tæt og hyppig kontakt med inficerede svin for at blive bærer af MRSA CC398. Derfor fraråder vi ikke kortvarige besøg på besøgsgårde. Men hygiejnen skal selvfølgelig være i orden i besøgsstaldene«, pointerer han.

Skolebesøg fortsætter

Poul Bækbo, som er afdelingschef og dyrlæge i Landbrug & Fødevarers Videncenter for Svineproduktion, har da heller ingen planer om, at organisationen skal lukke for hverken skoleklassebesøg eller den årlige Åbent Landbrug-dag.

»Ifølge Sundhedsstyrelsen er der ikke noget problem i at bruge gårde, hvor svinebesætningen er smittet med MRSA CC398, som besøgsgårde, og det henholder vi os selvfølgelig til. Sundhedsmyndighederne har vurderet, at risikoen for, at børn eller andre besøgende bærer smitten videre, er minimal«, siger han.

»Når det er sagt, tager vi selvfølgelig nogle forholdsregler. Gæsterne skifter tøj, når de har været inde i stalden, og de bliver bedt om at vaske eller desinficere hænderne. Samtidig har vi nogle retningslinjer for, hvordan gæsterne bør omgås grisene – gerne røre, ikke kysse, som vi skriver i vores vejledning«.

Hans Jørn Kolmos fastholder, at besøgene bør stoppes. Han mener, at Sundhedsstyrelsen ikke tager opgaven med at bremse udbredelsen af svine-MRSA alvorligt, når den støtter, at tusinder af børn og deres familier besøger stalde, hvor grisene er inficeret.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden