Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

resistens. Det vides ikke, hvor mange besætninger der har svine-MRSA i Danmark. Buddene lyder på 40 til 80 procent. Arkivfoto: Joachim Adrian

resistens. Det vides ikke, hvor mange besætninger der har svine-MRSA i Danmark. Buddene lyder på 40 til 80 procent. Arkivfoto: Joachim Adrian

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikere er magtesløse over for multiresistent svinebakterie

Politikerne efterlyser viden, så de kan bremse spredningen af svine-MRSA.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Svinebakterien MRSA CC398 spreder sig i øjeblikket i den danske befolkning med hidtil uset hast. Som Politiken skrev i går, anslår førende eksperter, at mellem 6.000 og 12.000 danskere allerede er smittet med den potentielt dødelige, multiresistente bakterie.

På Christiansborg reagerer politikerne på de nye tal med afmagt.

»Jeg har det rigtig dårligt med, at bakterien spreder sig, uden jeg aner, hvad jeg skal gøre ved det. Vi aner rent ud sagt ikke, hvad vi skal stille op«, siger socialdemokraternes fødevareordfører, Orla Hav, og kalder vidensgrundlaget »elendigt«.

»Nu må vi sætte alt ind på at finde ud af, hvordan vi får udryddet svine-MRSA. Mit forslag er, at fødevareministeren sammensætter et forskerhold fra den humane og den veterinære side, så vi kan få noget brugbar viden«, siger Orla Hav.

Også Dansk Folkepartis René Christensen (DF), som er formand for Folketingets Fødevareudvalg, føler sig på herrens mark.

»Vi har ikke fået ordentlig vejledning af Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen. De embedsmænd, der skulle klæde os på til at træffe nogle ordentlige foranstaltninger i den her sag, har ikke fortalt os klart nok, hvor alvorlig situationen omkring svine-MRSA er«, mener han og ønsker sig ligesom Orla Hav og de andre fødevareordførere fra Venstre, Enhedslisten og Radikale Venstre, som Politiken har talt med, mere viden at agere ud fra.

Ingen hjælp at hente i udlandet

Politikerne udtrykker frustration over, at de tilsyneladende heller ikke kan hente brugbare erfaringer i udlandet.

For det første er Danmark et af de lande, der er allerhårdest angrebet af svine-MRSA, for det andet ser lande som Holland, Tyskland, Sverige og Norge, som også døjer med svine-MRSA, heller ikke ud til at have fundet en god løsning. I Norge har man forsøgt at slå hele svinebesætninger ned for at starte på en frisk med nye, raske smågrise og rene, desinficerede svinestalde. Alligevel har flere af besætningerne efter kort tid fået svine-MRSA igen.

Heller ikke i Holland, som var det første land, der konstaterede den multiresitente stafylokok, er det lykkedes at knække koden til at reducere svine-MRSA. Her er op mod 80 procent af besætningerne stadig inficeret, på trods af at man har formået at nedbringe antibiotikaforbruget i staldene.

Det har ellers været set som en af de mulige løsninger og indgår også i fødevareminister Dan Jørgensens (S) fempunktsplan for bekæmpelse af svine-MRSA, som han lancerede i juni i år.

I gårsdagens Politiken foreslog den førende MRSA-ekspert Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi på Syddansk Universitet, at bruge den norske model med at slå besætningerne ned og starte forfra med MRSA-fri svin. Den idé afviste fødevareminister Dan Jørgensen (S) allerede 7. juli i år i et svar til Venstres forebyggelsesordfører, Jane Heitmann:

»I Danmark er der mange flere og større svinebesætninger og en højere forekomst af MRSA-positive svinebesætninger end i Norge. Derfor vil en umiddelbar sanering af svinebesætninger i Danmark ikke medføre en realistisk mulighed for at reducere sygdomsrisikoen for svine-MRSA i den humane sektor. Hvis vi i Danmark skulle sanere for eksempel 500 besætninger, vil det formodentlig medføre en udgift på 3,5 milliarder kroner, samtidig med at der er en stor risiko for reintroduktion fra miljø eller personer«, lyder det skriftlige svar.

Enhedslisten: Slå svinene ihjel

På trods af både store omkostninger og risiko for, at besætningerne bliver syge igen, mener Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen, at det bedste bud på en løsning, indtil der foreligger mere viden, er at slå de syge grise ihjel.

»Dan Jørgensen glemmer, at de samfundsmæssige konsekvenser også er voldsomme, hvis man tillader, at svine-MRSA spredes i befolkningen, så en masse mennesker bliver syge og får brug for dyr behandling«.

FAKTA

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden