Soldyrkere. Måske er solens stråler ikke så farlige, som vi tror - i hvert fald viser ny dansk forskning, at mennesker, som har været ivrige soldyrkere, i gennemsnit lever længere.
Foto: Gorm Branderup(Arkiv)

Soldyrkere. Måske er solens stråler ikke så farlige, som vi tror - i hvert fald viser ny dansk forskning, at mennesker, som har været ivrige soldyrkere, i gennemsnit lever længere.

Sygdom

Soldyrkere lever meget længere

Ny forskning blandt 4,4 millioner danskere viser, at soldyrkere i gennemsnit lever seks år længere. Kræftens Bekæmpelse finder tallene spændende.

Sygdom

PRÆCISERING. I en efterfølgende artikel blev undersøgelsen, som er omtalt i denne artikel, kritiseret voldsomt for sin metode af en stribe eksperter. Forskerne bag undersøgelsen erkendte på den baggrund, at en del af deres analyser ikke kunne bruges til at konkludere, at soldyrkning kunne virke livsforlængende. Læs artiklen her:

Et hold danske forskere er på vej med en videnskabelig artikel, som rejser spørgsmålet:

Er der særlige livsforlængende ’sager’ i solens stråler?

Artiklen står foran offentliggørelse i videnskabstidsskriftet International Journal of Epidemiology og viser:

At mennesker, som har været ivrige soldyrkere – og har fået såkaldt almindelig hudkræft, den ikkedødelige form for hudkræft – i gennemsnit lever seks år længere end befolkningen som helhed.

Overdreven solforskrækkelse
»Gennemsnitsdanskeren – kvinder og mænd under ét – bliver i dag 80 år. Men når det gælder denne gruppe soldyrkere, kan vi altså se, at de i snit når at fejre 86-års fødselsdagen. Og at de i øvrigt har en lavere forekomst af både blodpropper i hjertet og knogleskørhed end resten af befolkningen«, siger en af forskerne bag undersøgelsen, professor Børge Nordestgaard, Herlev Hospital.

Forskerne kan ikke påpege den direkte årsagssammenhæng mellem soldyrkning og fundene:

»Men tallene som sådan lyver ikke. Det vil være oplagt gennem en række forskningsprojekter at prøve at blive klogere på, om solen har nogle helbredsbefordrende egenskaber, vi hidtil ikke har kendt til«, siger han og tilføjer:

»Man skal bestemt have respekt for solen – og undgå solskoldninger, ikke mindst hos børn og unge, for på den måde især at mindske forekomsten af den slemme form for hudcancer, malignt melanom. Men vi har de seneste år set en vis grad af solforskrækkelse, og det er efter min mening at gå i den anden grøft«.

Ingen egentlig årsagssammenhæng
Hos Kræftens Bekæmpelse – der står bag de såkaldte solråd, som blandt andet opfordrer danskerne til at omgås solen med større forsigtighed – finder Inge Haunstrup Clemmensen, overlæge i Kræftens Bekæmpelse, undersøgelsen spændende:

»Den rejser en mistanke om, at der kan være en sammenhæng mellem solens stråler og de positive helbredsfund, der påvises hos gruppen af mennesker, som har haft almindelig hudkræft. Men det er bare vigtigt at holde fast i, at den ikke viser en egentlig årsagssammenhæng«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det vil være oplagt gennem en række forskningsprojekter at prøve at blive klogere på, om solen har nogle helbredsbefordrende egenskaber, vi hidtil ikke har kendt tilBørge Nordestgaard har sammen med tre kolleger – læge Peter Brøndum-Jacobsen og seniorforsker Sune Nielsen, begge Herlev Hospital, og overlæge Marianne Benn, Gentofte Hospital – analyseret helbredsrelaterede data fra 4,4 millioner danskere i alderen 40-100 år.

Analysen dækker perioden 1980-2006, og forskerne havde adgang til en meget bred vifte af registre, hvorfra de i anonymiseret form kunne trække oplysninger om hver eneste: om blandt andet sygdomme, uddannelsesniveau, bopæl, erhverv, dødsårsag og dødstidspunkt.

Forskerne gik en form for bagvej

Selv om danske registre tager meget med om den enkelte, indeholder de ingen oplysninger om soldyrkningsvaner. Så her måtte forskerne gå en form for bagvej, fortæller Børge Nordestgaard: »Det er velkendt, at mennesker, der får almindelig hudkræft, som hovedregel har udviklet de celleforandringer, der er tale om, fordi de har opholdt sig ekstraordinært meget i solen. For at finde eventuelle helbredsbevarende sammenhænge, der muligvis kunne skyldes solen – vores egentlige mål – sammenlignede vi derfor 130.000 borgere, der havde haft almindelig hudkræft, med resten af befolkningen«. LÆS OGSÅ »Og de positive opdagelser, vi gjorde blandt disse 130.000 mennesker i form af længere gennemsnitslevetid og lavere forekomst af blodpropper i hjertet og af knogleskørhed, viste sig at være helt uafhængige af forhold som køn, alder, om man bor i byen eller på landet – ligesom uddannelse og erhverv heller ikke spiller nogen rolle. Derfor er det nærliggende at stille spørgsmålet: Kan dette i en eller anden udstrækning være knyttet til solens aktivitet«, mener Børge Nordestgaard. Hos Kræftens Bekæmpelse mener Inge Haunstrup Clemmensen dog også, at en mulig forklaring kan være, at mennesker, der har råd og tid til at være meget i solen, ofte vil dyrke udendørs sport eller motion – og at de på den måde styrker helbredet.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden