grønland. Kønssygdomme er på stærk fremmarch i Grønland
Foto: JACOB EHRBAHN (arkiv)

grønland. Kønssygdomme er på stærk fremmarch i Grønland

Sygdom

Kønssygdomme buldrer frem i Grønland - 1 ud af 26 har gonorré

På 6 år er udbredelsen af gonorré fordoblet, mens klamydia er steget med 50 procent. Det skaber bekymring for, at også hiv kan være på vej frem.

Sygdom

Kønssygdomme er på stærk fremmarch i Grønland.

På 6 år er antallet af tilfælde af gonorré fordoblet, så det nu er 1 en ud af 26 voksne grønlændere, der har gonorré. Også klamydia er i kraftig fremgang.

Ifølge nye tal fra Grønlands landslægekontor – der svarer til Sundhedsstyrelsen i Danmark – er der i dag 38 tilfælde af gonorré for hver 1.000 indbyggere mellem 15 og 59 år.

Det er næsten en fordobling siden 2007, da der blev konstateret 20 tilfælde for hver 1.000 indbyggere.

Skødesløs om sikker sex Nogenlunde samme tendens opleves med klamydia. Her er udbredelsen steget med omkring 50 procent siden 2007.

»Vi havde nogle gode år omkring 2006 og 2007, hvor det lykkedes at få udviklingen til at flade ud. Men især siden 2010 har vi set en stigning«, siger landslæge Flemming Kleist Stenz.

Udviklingen bekymrer ham, fordi den tyder på en skødesløs holdning til sikker sex især blandt unge grønlændere. Det kan lede til en spredning af hiv i Grønland.

»Hidtil har hiv været begrænset til enkelte geografiske områder og mindre grupper. Men det høje antal tilfælde af gonorré og klamydia og det høje antal aborter tyder på, at der i for høj grad dyrkes usikker sex«, siger landslægen.

300 gange flere end i Danmark
Forskellen mellem Grønland og Danmark er enorm, når det gælder kønssygdomme. I Danmark var der i 2012 ifølge Statens Serum Institut 689 tilfælde af gonorré. Det svarede til 0,1 tilfælde per 1.000 indbyggere.

Det betyder i runde tal, at risikoen for at få gonorré efter usikker sex er omtrent 300 gange lavere i Danmark end i Grønland.Flemming Kleist Stenz advarer dog mod at sammenligne de danske og grønlandske tal uden videre. Historisk er der tale om en helt anden seksualmoral, påpeger han.

»Hvis man sammenligner med de nordiske lande, er det en ekstremt højt forekomst af både gonorré og klamydia. Men det er lidt at sammenligne æbler og pærer. I Grønland forholder man sig til seksualitet på en anden måde end i de nordiske lande«, siger han.

Flere bliver tjekket

Grønland har flere gange de seneste år haft kampagner mod usikker sex. De fik i årene omkring 1990 udbredelsen af kønssygdomme til at styrtdykke. Men i de seneste år har flere læger advaret om, at de nu ser flere tilfælde, hvor den seksuelle debut finder sted tidligt og ubeskyttet. I 2010 konstaterede landslægens statistik, at 48 børn under 15 havde fået klamydia, mens 24 havde gonorré. Langt de fleste smittede var piger. Landslægen mener dog, at lidt af stigningen i kønssygdommene kan forklares med, at diagnosemetoderne er blevet bedre, så man opdager flere tilfælde, der ikke tidligere blev opdaget.LÆS OGSÅ Det er ikke kun i Grønland, at antallet af kønssygdomme stiger. I en række lande har der de seneste år været en stigning i de mildere kønssygdomme som gonorré og klamydia. Det skyldes, at mens man i gamle dage ville pode ved kønsdelene, kan man nu blot bruge en urinprøve. »Det betyder, at vi fanger nogle tilfælde, som vi ellers ikke ville have opdaget, siger Flemming Kleist Stenz.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce