Multiresistent. Svinebakterien MRSA vil fører flere dødsfald med sig, mener eksperter.
Foto: Simon Fals (arkiv)

Multiresistent. Svinebakterien MRSA vil fører flere dødsfald med sig, mener eksperter.

Sygdom

Tusindvis er smittet med svine-MRSA uden at vide det

Op mod 12.000 danskere er uvidende om deres smitte med multiresistent svinebakterie.

Sygdom

Lige nu går mellem 6.000 og 12.000 danskere intetanende rundt og er smittet med den multiresistente svinebakterie MRSA CC398.

Det viser beregninger foretaget af to førende MRSA-eksperter, der betegner det som sikkert, at flere danskere vil dø som følge af smitten.

LÆS MERE

»Det er naivt at forestille sig andet. Det er simpel matematik, når så mange er smittet«, siger lederen af MRSA Videncenter i Region Hovedstaden, Henrik Westh.

Han og professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos har foretaget beregninger af det reelle omfang af smittede med svine-MRSA i Danmark.

De statistiske beregninger er lavet på baggrund af tal fra den seneste rapport fra det danske overvågningsprogram for multiresistente bakterier, Danmap, og tal fra seruminstituttets stafylokoklaboratorium. Robert Leo Skov, overlæge i mikrobiologi på Statens Serum Institut, mener, at de to forskeres beregninger er dækkende for smitteniveauet.

Usynlig smitte

Meldingen om tusindvis af smittetilfælde kommer, efter at Statens Serum Institut i sidste uge offentliggjorde tal, der viser, at 105 danskere alene i juli fik konstateret smitte med svine-MRSA. Det er det højeste antal nogensinde på en måned. Svine-MRSA har indtil videre kostet 4 menneskeliv herhjemme.

I alle tilfælde er der tale om mennesker, der i forvejen var svækket af anden sygdom, men som ikke havde haft nogen kontakt med svin.

»Det luskede ved bakterien er, at man sagtens kan være bærer af den uden at have den fjerneste idé om det. Hvis man ellers er sund og rask, har man ingen symptomer, men kan smitte andre, som er mere svagelige. De kan blive alvorligt syge og i værste fald dø«, siger Hans Jørn Kolmos.

Det er først for nylig, man for alvor har set, at svine-MRSA breder sig fra menneske til menneske og ikke kun fra svin til menneske. Antagelsen er, at svinebakterien smitter ligesom almindelig influenza – via kropskontakt, nys og overflader, som mange mennesker rører ved. Bakterien er særdeles hårdfør og kan overleve i ugevis på et dørhåndtag.

Indsatsen bør intensiveres

Den tiltagende smitte fra menneske til menneske får Henrik Westh og Hans Jørn Kolmos til at rette et hårdt angreb mod myndighedernes indsats på området.

»Både Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen har svigtet massivt i den her sag. De har af en eller anden sær grund negligeret problemet fra starten, og man må spørge sig selv, om de er mest solidariske med svineproducenterne eller med de mennesker, der risikerer at blive syge og ligefrem dø af svine-MRSA«, siger Hans Jørn Kolmos.

De to forskere mener, at indsatsen bør intensiveres i svinestaldene - og her er det ikke nok med fødevareminister Dan Jørgensens (S) fempunktsplan for bekæmpelse af svine-MRSA.

Den lancerede ministeren i juni med blandt andet obligatorisk håndvask og tøjskift efter besøg i svinestalden. Det mest indlysende ville være helt at fjerne de syge svin og indføre MRSA-fri besætninger, mener Hans Jørn Kolmos.

Fødevareminister: Vi mangler viden om smitten

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) afviser i en mail, at Fødevarestyrelsen negligerer problemet, men erkender, at fempunktsplanen kan vise sig utilstrækkelig:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Selv om vi gør noget både for at begrænse smitten og begrænse brugen af antibiotika, har vi stadigvæk behov for meget mere viden om, hvordan svine-MRSA smitter. Når vi ved, hvad der virker, er jeg parat til at gøre det nødvendige«.

I Sundhedsstyrelsen afviser Søren Brostrøm, chef for den afdeling, der arbejder med smitsomme sygdomme, at styrelsen skulle have nedprioriteret svine-MRSA.

»Vi er bekymrede over den stigning, vi ser i antallet af smittede, og derfor gør vi også, hvad vi kan, for at holde bakterien ude fra sygehusene«, siger Søren Brostrøm.

Han peger på et screeningsprogram, hvor man undersøger alle indlagte, der har kontakt med svin i det daglige.

Usmittede svin er umuligt

Landbrug & Fødevarer følger også udviklingen tæt, men dømmer Hans Jørn Kolmos idé om at indføre MRSA-fri svin ude.

»Forsøg fra Norge viser, at svinene bliver smittet alligevel, selv om man starter ud med en helt MRSA-fri besætning. Vi ved ikke nok om, hvordan bakterien spredes, så det er - med den viden, vi har i dag - en urealistisk løsning«, siger Poul Bækbo, der er afdelingschef og dyrlæge i organisationens Videncenter for Svineproduktion.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce