Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Multiresistent. Svinebakterien MRSA vil fører flere dødsfald med sig, mener eksperter.
Foto: Simon Fals (arkiv)

Multiresistent. Svinebakterien MRSA vil fører flere dødsfald med sig, mener eksperter.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tusindvis er smittet med svine-MRSA uden at vide det

Op mod 12.000 danskere er uvidende om deres smitte med multiresistent svinebakterie.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lige nu går mellem 6.000 og 12.000 danskere intetanende rundt og er smittet med den multiresistente svinebakterie MRSA CC398.

Det viser beregninger foretaget af to førende MRSA-eksperter, der betegner det som sikkert, at flere danskere vil dø som følge af smitten.

LÆS MERE

»Det er naivt at forestille sig andet. Det er simpel matematik, når så mange er smittet«, siger lederen af MRSA Videncenter i Region Hovedstaden, Henrik Westh.

Han og professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos har foretaget beregninger af det reelle omfang af smittede med svine-MRSA i Danmark.

De statistiske beregninger er lavet på baggrund af tal fra den seneste rapport fra det danske overvågningsprogram for multiresistente bakterier, Danmap, og tal fra seruminstituttets stafylokoklaboratorium. Robert Leo Skov, overlæge i mikrobiologi på Statens Serum Institut, mener, at de to forskeres beregninger er dækkende for smitteniveauet.

Usynlig smitte

Meldingen om tusindvis af smittetilfælde kommer, efter at Statens Serum Institut i sidste uge offentliggjorde tal, der viser, at 105 danskere alene i juli fik konstateret smitte med svine-MRSA. Det er det højeste antal nogensinde på en måned. Svine-MRSA har indtil videre kostet 4 menneskeliv herhjemme.

I alle tilfælde er der tale om mennesker, der i forvejen var svækket af anden sygdom, men som ikke havde haft nogen kontakt med svin.

»Det luskede ved bakterien er, at man sagtens kan være bærer af den uden at have den fjerneste idé om det. Hvis man ellers er sund og rask, har man ingen symptomer, men kan smitte andre, som er mere svagelige. De kan blive alvorligt syge og i værste fald dø«, siger Hans Jørn Kolmos.

Det er først for nylig, man for alvor har set, at svine-MRSA breder sig fra menneske til menneske og ikke kun fra svin til menneske. Antagelsen er, at svinebakterien smitter ligesom almindelig influenza – via kropskontakt, nys og overflader, som mange mennesker rører ved. Bakterien er særdeles hårdfør og kan overleve i ugevis på et dørhåndtag.

Indsatsen bør intensiveres

Den tiltagende smitte fra menneske til menneske får Henrik Westh og Hans Jørn Kolmos til at rette et hårdt angreb mod myndighedernes indsats på området.

»Både Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen har svigtet massivt i den her sag. De har af en eller anden sær grund negligeret problemet fra starten, og man må spørge sig selv, om de er mest solidariske med svineproducenterne eller med de mennesker, der risikerer at blive syge og ligefrem dø af svine-MRSA«, siger Hans Jørn Kolmos.

De to forskere mener, at indsatsen bør intensiveres i svinestaldene - og her er det ikke nok med fødevareminister Dan Jørgensens (S) fempunktsplan for bekæmpelse af svine-MRSA.

Den lancerede ministeren i juni med blandt andet obligatorisk håndvask og tøjskift efter besøg i svinestalden. Det mest indlysende ville være helt at fjerne de syge svin og indføre MRSA-fri besætninger, mener Hans Jørn Kolmos.

Fødevareminister: Vi mangler viden om smitten

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) afviser i en mail, at Fødevarestyrelsen negligerer problemet, men erkender, at fempunktsplanen kan vise sig utilstrækkelig:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Selv om vi gør noget både for at begrænse smitten og begrænse brugen af antibiotika, har vi stadigvæk behov for meget mere viden om, hvordan svine-MRSA smitter. Når vi ved, hvad der virker, er jeg parat til at gøre det nødvendige«.

I Sundhedsstyrelsen afviser Søren Brostrøm, chef for den afdeling, der arbejder med smitsomme sygdomme, at styrelsen skulle have nedprioriteret svine-MRSA.

»Vi er bekymrede over den stigning, vi ser i antallet af smittede, og derfor gør vi også, hvad vi kan, for at holde bakterien ude fra sygehusene«, siger Søren Brostrøm.

Han peger på et screeningsprogram, hvor man undersøger alle indlagte, der har kontakt med svin i det daglige.

Usmittede svin er umuligt

Landbrug & Fødevarer følger også udviklingen tæt, men dømmer Hans Jørn Kolmos idé om at indføre MRSA-fri svin ude.

»Forsøg fra Norge viser, at svinene bliver smittet alligevel, selv om man starter ud med en helt MRSA-fri besætning. Vi ved ikke nok om, hvordan bakterien spredes, så det er - med den viden, vi har i dag - en urealistisk løsning«, siger Poul Bækbo, der er afdelingschef og dyrlæge i organisationens Videncenter for Svineproduktion.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden