Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Smittede med svinebakterie er opgivet af myndighederne

Ansatte i svinestalde må leve med svine-MRSA. Det slår sundhedsmyndighederne fast.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En stor del af de omkring 9.000 svinebønder og ansatte, der passer Danmarks mere end 12 millioner slagtesvin, er smittet med den multiresistente svinebakterie MRSA CC398.

Nogle af dem er klar over det, andre er ikke, men uanset hvad er det en tilstand, de er tvunget til at leve med, så længe de arbejder i en stald, hvor grisene er inficerede.

For mens folk, der ikke arbejder med svin, kan komme af med bakterien ved at gennemgå en fem-dages desinfektion med antibiotikasalve og klorhexidinsæbe, så fraråder Sundhedsstyrelsen landets læger at sætte staldarbejdere på samme kur.

3F: Urimelige vilkår

I ’Vejledning om forebyggelse af spredning af MRSA’ lyder anvisningen: »Personer, der har daglig eller jævnlig kontakt med grise, skal kun gennemgå behandling for at fjerne bakterien, hvis de holder op med at komme i stalde«.

Hos 3F, der organiserer medarbejderne på landets svinefarme, er gruppeformand i Aalborg Lars Mark Jensen rasende på medlemmernes vegne.

»Det er fuldstændig urimelige vilkår, at ansatte i svinebranchen skal leve med at være smittet med en multiresistent bakterie. Hvis jeg solgte pølser på Sundby Torv, skulle myndighederne nok komme efter mig, hvis der ikke var styr på hygiejnen, men her accepterer man, at en hel gruppe af ansatte bliver udsat for en bakterie, der potentielt kan være dødelig for dem selv eller deres nære. Det er under al kritik, og der er mange, der ligger søvnløse over det om natten«, siger han.

Behandling udvikler resistens

Overlæge i mikrobiologi på Statens Serum Institut Robert Skov forklarer, at det ikke giver nogen mening at forsøge at rense folk, der arbejder med MRSA-inficerede svin.

»De bliver alligevel smittet med bakterien igen umiddelbart efter, når de er tilbage i stalden. Og man skal være varsom med at bruge kuren for rundhåndet, for det vil anspore bakterien til at mutere, så den ikke længere kan fjernes med den eneste type antibiotika, vi har til at hjælpe smittebærerne af med bakterien«, advarer han.

»Hver gang, vi behandler folk, er der risiko for at lave resistens. Så hvis vi forsøger at fjerne bakterien med antibiotika igen og igen, er det helt sikkert, at vi gennemtvinger, at bakterien bliver resistent for det, vi behandler med«, siger Robert Skov og understreger, at antibiotika skal bruges med omtanke for ikke at skubbe på det, han kalder ’resistensspiralen’.

Det betyder, at også staldarbejdernes familier og andre, de omgås, må leve med risikoen for at blive smittet med den multiresistente bakterie, som ikke bare smitter fra svin til menneske, men også fra menneske til menneske, uden at man dog ved præcis hvordan.

Antagelsen er, at den smitter ligesom almindelig influenza; via kropskontakt som kys og håndtryk og via nys, dørhåndtag og andre flader, som mange mennesker rører ved. Bakterien er vældig hårdfør og kan overleve i ugevis på for eksempel et dørhåndtag.

Forsvinder ikke

Ifølge Statens Serum Institut er mellem 70 og 80 procent af de mennesker, der arbejder med MRSA-inficerede svin, smittet med bakterien.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ingen ved præcis, hvor mange danske svinefarme der har fået bakterien inden for stalddøren, men senest har fødevareminister Dan Jørgensen (S) meldt ud, at det er sandsynligt, at mindst halvdelen af besætningerne er befængt med svine-MRSA.

FAKTA

I Landbrug & Fødevarer møder staldarbejdernes frustration forståelse, men direktør i organisationens Videncenter for Svineproduktion Claus Fertin understreger, at MRSA-smitten er et vilkår, der er kommet for at blive.

»Vi tager situationen meget alvorligt, og vil bidrage til at reducere spredningen af bakterien fra vores stalde ved at holde et højt hygiejneniveau. Men det er ikke realistisk helt at fjerne bakterien, selv hvis vi slog alle de inficerede svin ihjel. Problemet er, at MRSA også er uden for svinestaldene, og bakterien kommer ind igen, uden vi ved hvordan. Både gårdejerne og de ansatte må lære at leve med, at smitten er der. Bakterien er der nu, og det vil den også være i fremtiden«.

Man antager, at indtil videre er mellem 6.000 og 12.000 danskere smittet med svine-MRSA, primært på landet, hvor der er svineproduktion. Den multiresistente bakterie har foreløbig kostet fire danskere livet. I alle tilfælde var der tale om mennesker, der i forvejen var svækkede af anden sygdom, men som ikke havde haft nogen kontakt med grise.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden