Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Sygdom. Kommunikation er skyld i, at svage ældre forgæves venter på hjemmebesøg af lægen
Foto: BO SVANE (arkiv)

Sygdom. Kommunikation er skyld i, at svage ældre forgæves venter på hjemmebesøg af lægen

Sygdom

Svage ældre snydes for lægens hjemmebesøg

Handleplan for at minimere ældres genindlæggelser fungerer dårligt.

Sygdom

Kun omkring halvdelen af de ældre, der udskrives efter behandling fra et sygehus i Region Sjælland, får det opfølgende hjemmebesøg af en praktiserende læge og en hjemmesygeplejerske, som de har krav på.

Det viser en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed, der er lavet i samarbejde med Holbæk Kommune.

I slutningen af december 2012 blev det bestemt, at besøgene skulle indføres over hele landet som et led i regeringens nationale handleplan for de ældre, der vurderes at have behov for det.

Handleplanen blev navngivet ’Følge-op-ordningen’ og skulle mindske risikoen for, at skrøbelige ældre over 78 år ender med en genindlæggelse. Dog har sygehuset henvist langt færre end forventet til hjemmebesøg. Af de henviste venter flere ældre stadig på at få hjemmebesøg.

Dårlig kommunikation er årsagen

Forklaringen på situationen er dårlig kommunikation mellem sygehus, kommune og praktiserende læge, fremgår det af svar fra læger og sygeplejersker fra regionens hospitaler, samarbejdskommuner og almen praksis.

»Det er besværligt, at IT-systemerne ikke taler sammen, og det kan give anledning til misforståelser og dobbelt arbejde, at man ikke kan se, hvad der er foretaget med patienten i den øvrige del af systemet«, fremhæver fagpersonalet i primærsektoren, der er praktiserende læger, hjemmesygeplejen og plejehjemmene.

Risiko for genindlæggelse

I primærsektoren er det i følge undersøgelsen en udfordring, at lægens og hjemmesygeplejens daglige planlægning ikke passer sammen.

De praktiserende læger vil helst klare besøgene sidst på eftermiddagen eller om aftenen, aftenvagterne hos hjemmesygeplejen har ikke tid til at klare besøgene om aftenen, og hjemmesygeplejen vil hellere finde et tidligere tidspunkt, lyder det fra de adspurgte læger og sygeplejersker.

Den manglende kommunikation eller videregivelse af oplysninger kan øge risikoen for, at patienterne skranter hurtigt efter en udskrivelse, og at det ender med en genindlæggelse, forklarer undersøgelsen.

På baggrund af Statens Institut for Folkesundheds undersøgelse er ordningen i Region Sjælland blevet optimeret. 60 procent af de ældre får i dag besøg, og regionen holder workshop for at optimere ordningen yderligere.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce