smittespredning. Antallet af danskere, der er smittet med svine-MRSA, slår ny rekord, viser tal fra august måned.
Foto: MARTIN LEHMANN/POLNATURE

smittespredning. Antallet af danskere, der er smittet med svine-MRSA, slår ny rekord, viser tal fra august måned.

Sygdom

Antallet af smittede med svine-MRSA sætter rekord

I juli slog seruminstituttet alarm med 105 smittede. I august var tallet højere.

Sygdom

I august fik 127 danskere at vide, at de er smittet med den multiresistente svinebakterie MRSA CC398, der indtil videre har kostet fire personer livet herhjemme.

Det viser nye tal fra Statens Serum Institut.

De 127 er det højeste antal nye smittede, der nogensinde er fundet på en måned, og det er 22 flere end i juli måned, hvor seruminstituttet slog alarm, fordi antallet var steget til nye højder.

Forskere: Flere dødsfald er på vej

Professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet er ikke overrasket over den nye rekord.

»Det bekræfter os i antagelsen om, at der fortsat er gang i en epidemi, som er ude af kontrol. Smittetrykket skal ned i svinestaldene, før vi kan forvente at se en stagnation eller et fald i antallet af smittede mennesker«, siger han og henviser til fødevareminister Dan Jørgensens (S) seneste udmelding om, at mindst halvdelen af de danske svinebesætninger formentlig er smittet med bakterien.

»De danske svinestalde er et reservoir for MRSA CC398, som hele tiden ligger og spytter bakterien ud i samfundet, så flere mennesker bliver smittet«.

Både Hans Jørn Kolmos og lederen af Region Hovedstadens MRSA Videncenter, overlæge Henrik Westh, har tidligere været ude at advare om, at vi vil se flere dødsfald af svine-MRSA, og forskerne anslår det reelle antal af smittede danskere til at ligge mellem 6.000 og 12.000, fordi mange er smittet uden at være klar over det og derfor heller ikke bliver undersøgt for bakterien.

Fire danskere sandsynligvis smittet gennem kød

Senest er det kommet frem, at fire danskere med overvejende sandsynlighed er blevet smittet med svine-MRSA under tilberedningen af udenlandsk kylling og kalkun, som har været forurenet med bakterien. Myndighederne fastholder dog fortsat, at der ikke er nogen risiko forbundet med at spise inficeret kød.

Det mener Henrik Westh fra MRSA Videncenter er en fejlagtig udmelding.

»Håndteringen af det ferske kød er helt klart en risikofaktor i forhold til at blive smittet – fuldstændig som vi kender det fra salmonella. Så hvis man ikke har godt styr på køkkenhygiejnen, kan man blive smittet. Der er masser af kød med MRSA i supermarkederne«, siger han med henvisning til den seneste undersøgelse, der viste, at 77 procent af danske slagtesvin er smittet.

Døde havde aldrig haft kontakt med svin

Grise bliver ikke syge af svine-MRSA, og den multiresistente bakterie giver ingen symptomer hos raske smittebærere blandt mennesker. Men hvis personen bliver svækket af sygdom, kan den føre til infektioner, der er meget svære at bekæmpe, og i værste fald kan det ende med en dødelig blodforgiftning.

Bakterien smitter ikke kun fra svin til menneske, men også fra menneske til menneske, så en rask smittebærer kan smitte andre, mere svagelige personer i sine omgivelser. De fire, der er døde af svine-MRSA herhjemme, var alle svækket af anden sygdom. De havde ikke sat deres ben i en svinestald.

Det har i dag ikke været muligt at træffe Statens Serum Institut for en kommentar til den nye rekord i antallet af registrerede smittede.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce