reaktion. Møder du et barn med en syg forældre, så tilbyd altid din hjælp.
Foto: Miriam Dalsgaard

reaktion. Møder du et barn med en syg forældre, så tilbyd altid din hjælp.

Sygdom

Børn med syge forældre har altid brug for din hjælp

Møder du et barn i sorg, så giv det frirum og forkælelse, lyder rådet fra eksperter.

Sygdom

Hvordan spotter du, om et barn med en alvorligt syg mor eller far har brug for din hjælp?

»Når du møder et. Tag det bare for givet«.

Sådan lyder de korte, kontante svar fra psykolog Rita Poulsen, der har arbejdet med børn i sorg gennem mange år, blandt andet i Kræftens Bekæmpelse.

LÆS ARTIKEL

Børn og unge, der får alvorlig sygdom eller død tæt ind på livet, er sårbare og har brug for støtte. Men de bliver i alt for høj grad overset. Tre ud af fire unge pårørende bliver ikke spurgt af sygeplejersker eller læger, hvordan de har det. 37 procent oplever, at deres klasselærer ikke tager sig af dem. Og hele 41 procent undgår at græde foran deres forældre for ikke at gøre dem kede af det. Det viser tal fra Egmont Fondens store omsorgsundersøgelse fra 2013.

»Typisk vælger barnet eller den unge også at skåne den raske forælder. De kan godt se, at den raske forælder har det svært. Derfor kan disse børn og unge komme på kanten af at være forældreløse«, forklarer Preben Engelbrekt fra Børn Unge & Sorg.

Findes ingen procedurer

Tidligere og igangværende forskning fra Kræftens Bekæmpelse peger på, at de andre voksne, der er omkring børn og unge med syge forældre, nemlig læger og sygeplejersker, i dén grad mangler procedurer for, hvordan de håndterer de små pårørende. Dermed er børnene reelt meget alene med deres tanker. Når hverken forældre eller sundhedspersonale tager godt nok hånd om dem, er de små pårørende afhængige af andre voksne. Men en stor gruppe på 20 procent har kun et begrænset netværk, viser tal fra Egmont Fonden.

»Børn, der er alene med tanker og følelser, trives dårligere og er mere tilbøjelige til at have stresssymptomer og ondt i maven. Det er meget tydeligt, at netværk betyder meget«, fortæller analysechef i Egmont Fonden Anders Kragh Jensen.

Konsekvenserne af at være barn eller ung som pårørende kan være endnu mere dystre. En undersøgelse foretaget af Center for Ungdomsforskning viser, at der er en markant øget tilbøjelighed til selvmordstanker blandt efterladte og pårørende unge, der ikke har nogen at tale med.

»Der mangler en voksen på fuld tid. Hvis mor er syg, har far fået dobbeltarbejde. Derfor handler det om at skaffe sekundanter til de her børn. Den gamle dagplejemor, naboen eller klassekammeratens mor. Ring dem op. Det er typisk mennesker, som godt vil gøre en ekstra indsats«, lyder rådet fra psykolog Rita Poulsen, der understreger, at man som sekundær voksen bør tilbyde sit selskab regelmæssigt og tåle en afvisning.

»Timing er vigtigt. Alle børn, der er pårørende, er sårbare, men måske har de ikke brug for din hjælp i dag, men i morgen«, supplerer Rita Poulsen.

Hele 52 procent af de unge pårørende rapporterer i omsorgsmålingen fra Egmont Fonden, at det, der betyder allermest, er at lave noget, der ikke handler om sygdom.

»Sorg gør børn til små voksne. Men når man spørger dem, hvad de har brug for, så har de samme behov for at have det sjovt og prøve grænser af som andre børn og unge. Det er en meget vigtig pointe, at de har brug for et frirum fra sygdommen«, siger analysechef i Egmont Fonden Anders Kragh Jensen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Børnene er i underskud. Nogle gange var de det, allerede før sygdommen ramte. De har brug for forkælelse. En masse ting er taget fra dem, og rollen som sekundær voksen er at råde bod på det. Det er ret banalt«, forklarer Rita Poulsen.

De pårørende børn og unge har også brug for at få sandheden at vide om deres syge forælders tilstand.

»Noget af det, der hjælper børn og unge, er løbende at blive informeret åbent og ærligt, både når der er bedring og forværring. En af grundene til, at mange faktisk gerne vil med til lægesamtaler, er, at de er i tvivl om, hvorvidt de får alle oplysninger fra deres forældre«, lyder det fra direktør i Børn Unge & Sorg Preben Engelbrekt.

Men de har et lige så stort behov for at blive afledt.

»Heldigvis er børn af natur verdensmestre i det. Lige midt i det mest alvorlige vil de pludselig se en tegnefilm. Det skal man som voksen understøtte. Det er ikke det samme som, at de har glemt, at mor er syg«, understreger Rita Poulsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce