Sådan spotter du depression

Sygdom

Vi bør alle blive bedre til at reagere, når vi oplever, at vores nærmeste ændrer adfærd i negativ retning, lyder opfordringen fra DepressionsForeningen, som i dag markerer den europæiske mærkedag, European Depression Day.

De typiske tegn på depression er:

 • Nedsat humør. Energiforladthed. Personen bliver indelukket. Trækker sig fra sociale aktiviteter. Mangler overskud til selv simple ting. Sover dårligt. Kan ikke koncentrere sig. Ændrer opfattelse af sig selv. Tænker dårligt om sig selv. Misforstår flere ting. Kommer oftere i konflikt med andre. Er mere irritabel. Finder ikke glæde ved de ting, som plejer at vække glæde. Drikker mere alkohol end normalt. Nedsat sexlyst.

LÆS ARTIKEL

 • Kollegaen: Begynder at komme for sent tit. Spiser ikke med i kantinen. Griner ikke med, når andre griner. Kan ikke fortælle noget fra weekendens aktiviteter. Kan ikke passe sit arbejde som før. Holder op med at gå med til firmafest og fredagsøl.
 • Generelt: Alle de steder, hvor du kan sige: Sådan plejer du da ikke at være/gøre/sige/tænke.

Kilder: DepressionsForeningen samt praktiserende psykolog i København Jakob Skov Knudsen

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce