Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ekspert: Selvmordsmoden skifter hele tiden

Selvmordsforsøg med smertestillende piller falder, efter at store glas piller kom på recept.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når samfundet gør det sværere at få adgang til smertestillende medicin, vil færre forsøge selvmord.

Det siger professor i psykiatri og selvmordsekspert Merete Nordentoft, der er helt sikker på, at faldet i forgiftninger med smertestillende medicin er en direkte konsekvens af de stramninger, som myndighederne har foretaget de senere år.

»Vi ved fra den historiske viden om selvmord og selvmordsforsøg, at når vi som samfund går ind og målrettet gør noget ved de metoder, som folk benytter til selvmord, medfører det et fald i selvmord og selvmordsforsøg, sådan som vi nu kan se det med smertestillende medicin«, siger Merete Nordentoft.

Hun forklarer, at der er mode i, hvilke metoder der bruges til selvmordsforsøg, og at forskerne ikke havde forudset, at Panodil pludselig skulle gå hen og få et særligt greb i unge piger.

»Det kom uventet. For 50 år siden var det hovedet i gasovnen, der var populært«, siger Merete Nordentoft.

»Derfor kan jeg heller ikke love, at der ikke vil komme en ny og måske farligere metode til selvmord, der bliver populær. Men erfaringen er, at antallet af selvmord falder og har gjort det de seneste mange årtier. Og når vi har udryddet en metode – som fjernelsen af kulilte i husholdningsgassen, så man ikke længere kan dø af at putte hovedet i ovnen – er folk ikke gået over til andre og farligere midler«.

Mere åbenhed letter

Ud over at myndighederne har begrænset adgangen til de populære svage smertetabletter til selvmordsforsøg tror Lillian Zøllner, centerleder ved Center for Selvmordsforskning også, at faldet i forgiftningerne skyldes, at vi er blevet bedre til at tale om vores problemer:

»Vi og mange andre har gjort et stort nummer ud af, at tabuet omkring selvmordstanker skal brydes. Vi ved, at får man talt med nogen, er risikoen for, at man når dertil, hvor man forsøger selvmord, langt mindre. Det behøver ikke være en læge eller forældre. Blot det, at unge tør formulere deres problemer over for en voksen, kan i mange situationer medføre, at de ikke forsøger at tage eget liv«.

Ingen ved, hvorfor kvinder oftere vælger piller til selvmordsforsøg end mænd, og mænd oftere vælger voldsommere metoder, der rent faktisk ender med et fuldbyrdet selvmord.

»Men når metodevalg er forskelligt, er det også årsagen til, at kvinderne kan nå at blive fundet i tide, så de kan bringes til et hospital og få hjælp. Men alle metoder til selvmord er et råb om hjælp til omverdenen. Et signal til andre om, at man har det rigtig, rigtig dårligt, men man råber det på forskellig vis«, siger Lillian Zøllner.

Unge har det stadig skidt mentalt

Det glæder også rådgivningssitet Girltalk.dk, at færre unge piger forsøger selvmord med medicin, men det er ikke det samme som, at de unge har fået det bedre de senere år:

»Vi mærker, at de unge har det mentalt skidt«, siger psykolog og daglig leder hos Girltalk.dk Anna Bjerre.

Sitet bliver ofte kontaktet af unge, der har taget en overdosis, fordi de ikke føler, at der er nogen til at gribe dem.

»Mange er ensomme, og deres familier og venner er naturligt ikke altid klædt på til at yde den støtte, som de har brug for. Desværre får unge ikke automatisk hjælp, når de har taget en overdosis. Det kan være en jungle for forældrene og de unge at finde ud af, hvordan de kan få hjælp efter så voldsom en oplevelse. Vi bør blive langt bedre til at forklare de unge, hvor de kan få hjælp – både til den psykologiske bearbejdning efter en overdosis og de fysiske senfølger«, siger Anna Bjerre.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden