Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
afvist. En 12-årig syg dreng havde i den grad brug for en ambulance forrige søndag. Men private måtte køre ham på Amager Hospital, hvorfra han akut kom på Rigshospitalet. Her endte han med at dø to dage senere.
Foto: JENS DRESLING

afvist. En 12-årig syg dreng havde i den grad brug for en ambulance forrige søndag. Men private måtte køre ham på Amager Hospital, hvorfra han akut kom på Rigshospitalet. Her endte han med at dø to dage senere.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

12-årig dreng døde: Vagtcentral afviste at sende en ambulance

Vagtcentral bad tililende om selv at køre syg dreng på sygehuset.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For en uge siden døde en 12-årig dreng på Rigshospitalet, efter at han to dage før var faldet om på Amager Strandvej og i første omgang fragtet til Amager Hospital i en privat bil sammen med fire andre mennesker.

Tililende, der havde ringet 112 for at få en ambulance til at komme og hente den syge dreng, fik at vide, at den vagthavende på Region Hovedstadens vagtcentral ikke fandt grundlag for at sende en ambulance, og at de selv måtte køre drengen til Amager Hospital.

LÆS ARTIKEL

Et vidne kom forbi drengen søndag den 28. september. Det var freelance journalist Charlotte Geckler, der kom cyklende på Amager Strandvej, hvor hun fandt den 12-årige dreng liggende i rabatten på den anden side af vejen med stærke mavesmerter.

Han var faldet om ved siden af sit løbehjul og havde så ondt, at han ikke kunne ringe til sine forældre.

»Jeg forsøgte at ringe til hans mor, men kunne ikke få fat på hende. Jeg råbte hjælp, og en mand kom til, og vi blev enige om at ringe efter en ambulance, for drengen var virkelig dårlig. Hans pande var helt klam, og på et tidspunkt troede jeg, at han var besvimet af smerte og måtte kalde på ham for at få kontakt«, fortæller Charlotte Geckler.

Manden ringede 112, mens Charlotte Geckler tog sig af drengen. Nu skulle ambulancen skynde sig at komme, så han kunne få hjælp, tænkte hun, mens hun blev ved med at tale beroligende til ham.

Beskeden fra Region Hovedstadens vagtcentral var, at de to selv måtte sørge for at få drengen på hospitalet. Man kunne ikke sende en ambulance på det grundlag.

»Først blev jeg på en måde lettet; så var det nok ikke så alvorligt alligevel, når fagekspertisen mente, at der ikke var behov for en ambulance. Men samtidig kunne jeg bare mærke, at den var rivende gal, og da jeg havde sendt drengen af sted siddende på bagsædet af en bil, der heldigvis holdt ind til siden, blev jeg både vred og fortørnet over, at vi ikke kunne få en ambulance til ham«, fortæller hun.

»Kan det virkelig være rigtigt, at der er sparet så meget på ressourcerne, at man ikke kan sende en ambulance efter en 12-årig dreng, der er faldet om med så kraftige mavesmerter, at han ikke engang kan ringe til sin mor?!«.

At drengen i den grad havde brug for en ambulance viser det efterfølgende hændelsesforløb.

Familien, der holdt ind til siden, kørte drengen til Amager Hospital, hvorfra han akut blev overflyttet til Rigshospitalet. Her endte han med at dø to dage senere som følge af en uopdaget kredsløbssygdom.

»Jeg aner jo ikke, om det ville have gjort en forskel, hvis der var kommet en ambulance, men det er klart, at jeg gør mig en masse tanker. Hvis den var kommet, var drengen måske blevet kørt til det rigtige hospital med det samme, og under alle omstændigheder var han kommet ned at ligge i stedet for at skulle mases ind i en almindelig bil, hvor der i forvejen var fire andre. Det er uanstændigt«, siger Charlotte Geckler, der har klaget over hændelsen til Region Hovedstadens Akutberedskab, som betjener 112.

Enhedschef Marit Karina Buccarella fra vagtcentralen i Region Hovedstaden har endnu ikke fået kendskab til klagen fra Charlotte Geckler, men hun bekræfter over for Politiken, at en 12-årig dreng blev indlagt søndag 28. september på Amager Hospital og den samme dag blev overført til Rigshospitalet, hvor han døde to dage senere.

»Men mere kan jeg ikke sige nu. Vi er ved at undersøge sagen«, siger enhedschef Marit Karina Buccarella.

Også i går døde en person, efter at vagtcentralen var blevet kontaktet på 112 flere gange, inden der blev sendt en ambulance. Da den ankom, kunne akutlægen blot erklære manden død.

Også den sag er Region Hovedstadens vagtcentral ved at undersøge.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Til tv2.dk beretter en af de personer, der tilfældigvis kom forbi Amagerbro Station i går, Zerrin Hassan, at der blev ringet tre-fire gange efter en ambulance, førend situationen blev taget seriøst.

Der gik ifølge vagtcentralen selv 26 minutter fra det første opkald, til hjælpen kom i form af en ambulance. Fire-fem minutter efter kom akutlægen, som blot kunne erklære den 33-årige mand død.

»Jeg fortalte 112, der stillede mig om til en sygeplejerske, at jeg troede, han var ved at dø, at han var bevidstløs, og at vi var bange for, han var stoppet med at trække vejret. Jeg ville have bekræftet, at der var sendt en ambulance, og fik svaret, at der var sendt Metrofolk«, fortæller Zerrin Hassan til tv2.dk og fortsætter:

»Så spurgte jeg, om Metro-folk kunne varetage ham, at det var vigtigt, at de kom, og om de ville stå til ansvar, hvis han døde?«

Samtalen sluttede ifølge Zerrin Hassan med en bekræftelse af, at en ambulance var sendt. Men det var for sent.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden