Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hvis ingen røg, ville 6.500 færre danskere få kræft

Kræftens Bekæmpelse og KL kritiserer regeringens sundhedsudspil for at mangle forebyggelse af kræft. Ekspert foreslår at forbyde rygning for alle født efter år 2000.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kvit smøgerne og slip for kræft.

Forebyggelse er værd at bruge meget mere tid og flere penge på, mener Kræftens Bekæmpelse og Kommunerens Landsforening (KL), der fastslår, at 6.500 færre danskere ville blive ramt af kræft hvert år, hvis alle droppede cigaretterne.

Og heraf ville knap 5.000 dødsfald kunne undgås.

Derfor opfordrer de to organisationer til, at en forebyggende indsats mod kræft i langt højere grad tages med i næste års finanslov.

I regeringens sundhedsudspil mangler der nemlig et fokus på »det, der virkelig batter noget«, siger Frede Olesen, formand for Kræftens Bekæmpelse.

Han peger særligt på rygning som et oplagt område at sætte ind på, da tobakken står for hovedparten af de kræfttilfælde, der kan forebygges.

»En 20-årig med en 20-styk cigaretpakke i lommen mister i grove termer 10 leveår og får 10 år med dårligt helbred. Altså 20 år samlet set i modsætning til ikke-rygeren. Hvordan kan vi tillade det? Det problem tager vi alt for let på. Vi så derfor gerne en noget større politisk vilje til at få nedbragt antallet af danskere, der ryger«, siger formanden og tilføjer, at det ikke kun er de yngre rygere, der vil have gavn af et rygestop.

»En 60-årig ryger, der stopper, vinder 3-4 leveår, så intet er for sent«, siger Frede Olesen.

Regeringen vil i sit sundhedsudspil sætte ekstra ressourcer af til kræftbehandlingen. Og det er positivt, understreger Martin Damm (V), formand for KL.

»Men når vi ser på statistikkerne for antallet af kræfttilfælde, er det jo helt åbenlyst for enhver, at vi skal investere, før det sker. Så gør vi borgerne en tjeneste, men også systemet. Ud fra en forebyggelsestanke er det lidt sent at gøre noget ved kræft, når du har fået sygdommen. Vi ved, at rygning er den helt store synder, så vi bør sikre, at færre ryger eller begynder at ryge«, siger han.

Hvorfor peger I ikke på at sætte prisen på cigaretter op, når de fleste eksperter mener, at det er her, man virkelig kan få folk til at stoppe eller undlade at begynde med at ryge?

»Det kan også være, at man kan det. Vi siger ikke, at det skal være præcis det eller det virkemiddel. Men når man ser på, hvor dyrt det er at helbrede og behandle folk for kræft, er det indlysende, når man vil prioritere området, at forebyggelse bør tænkes langt mere ind, og her er rygning det enkeltelement, der gør den største forskel«.

Røgforbud til de unge

Danmark er nordisk mester i antallet af nye kræfttilfælde per år både blandt kvinder og mænd ifølge en opgørelse, som KL’s analyseenhed har foretaget på baggrund af kortlægningsprojektet Nordcan.

Her fremgår det blandt andet, at danske kvinder får konstateret kræft 38 procent oftere end finske kvinder. For mænd er det 27 procent oftere.

Knud Juel, professor ved Statens Institut for Folkesundhed, mener ligesom KL og Kræftens Bekæmpelse, at det er muligt at forbedre de tal med et øget fokus på forebyggelse.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I hans øjne ville det være optimalt, hvis cigaretter slet ikke eksisterede, men siden det fortsat vil være tilfældet, anbefaler professoren at indføre en helt ny lov:

»Ingen født efter år 2000 skal have lov til at ryge. Det skal være totalt forbudt. Også når de i 2018 bliver 18 år. Derefter skal aldersgrænsen for, hvem der ikke må ryge, hæves, så ingen under 25 år må ryge i 2025. Det er en gratis lov – det vil intet koste samfundet, men spare en masse i sygdom, lidelse og alt for tidlig død. Der vil heller ikke være nogen, der føler sig snydt eller gået for nær. For intet vil blive taget fra nogen«, siger han.

»Man laver regler om ting, der er langt mindre farlige end rygning. Finder man stoffer i en shampoo, der måske kan være kræftfremkaldende, bliver de forbudt og revet ned af hylden. Men rygning, der koster 10 leveår, tillader vi. Det giver jo ikke mening«.

I øjeblikket er det forbudt at sælge cigaretter til unge under 18 år. Alligevel tyr knap en femtedel af de unge til tobakken. Ifølge Juel ryger 18 procent af de 15-årige.

»Jeg tvivler på, at det er andre voksne, der køber cigaretter til de unge. Jeg tror ikke, at den lov bliver overholdt særligt kraftigt«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden