Afvist. Kom igen næste år, lyder det fra den ene psykolog efter den anden, fortæller en 46-årig mand. Modelfoto.
Foto: JENS DRESLING

Afvist. Kom igen næste år, lyder det fra den ene psykolog efter den anden, fortæller en 46-årig mand. Modelfoto.

Sygdom

Depressiv mand er blevet afvist hos seks psykologer

Den 46-årige mand er løbet ind i en stime af psykologer, som ikke må tjene mere i år.

Sygdom

»Vores kvote for at behandle brækkede ben er opbrugt, så du må vente til næste år«.

Et sådant udsagn kan alle blive enige om er »hjernedødt«, som en 46-årig mand fra København udtrykker det.

Men det er præcis det, han oplever i sin søgen efter en psykolog i København, som endnu ikke har nået den tilladte grænse for, hvor mange klienter med let til moderat depression, denne må behandle om året.

Den økonomiske grænse ligger på 275.000 kroner om året for psykologer under den offentlige sygesikring. Og når det nærmer sig slutningen af året har mange psykologer enten opbrugt deres kvote eller er tæt på ramme loftet.

»De kvoter giver ingen mening«, siger manden, som ønsker at være anonym, og som vi her kalder Michael Hansen.

For ham er der ingen forskel på, om sygdommen sidder i bentøjet eller i sjælen.

»En sygdom er en sygdom, og så har du krav på behandling«.

Michael Hansen har været i kontakt med seks psykologer, som har afvist ham af den grund.

»Den første havde tre måneders ventetid og sagde direkte, at det i dagens Danmark ikke er smart at få en depression sidst på året. Det kom helt bag på mig«, fortæller den 46-årige mand, som er selvstændig it-konsulent.

For halvanden måned kunne han ikke længere ignorere sine symptomer, som også familien havde bemærket. Han gik til sin læge og de blev enige om, at Michael Hansen skulle i behandling for en mild depression.

»Det var en meget stor beslutning for mig at gå til lægen. Jeg skulle have gjort det for år siden, for det kulminerede med, at jeg en aften fik et sammenbrud og lå i min seng og rystede og græd«.

Frygter at få det dårligere i ventetiden

Når først erkendelsen er der, handler det om at komme i behandling hurtigt. Sådan har Michael Hansen det.

»Når jeg har taget den kæmpestore beslutning at gå i behandling, er det enormt ubehageligt og nedslående at slå panden mod muren. Jeg føler mig dårligt behandlet og forstår slet ikke meningen med det kvotesystem. Alle steder sagde de direkte til mig, at jeg måtte komme igen næste år«, siger Michael Hansen.

På grund af depressionen arbejder han på nedsat tid. Med lånte penge fra sine forældre kan han nogenlunde opretholde sin tilværelse og betale sine udgifter. Men det er ikke en holdbar løsning.

»Jeg vil i behandling, for jeg vil gerne komme på fode igen. Det handler både om mit velvære og helt basalt om have penge i kassen til at betale min husleje«.

Michael Hansen tænker også over, at det samfundsmæssigt er en dyr omgang, hver gang en arbejdsdygtig person må blive i sengen, og han er bange for at få det endnu dårligere i ventetiden.

»Omkostningen ved at vente er jo også, at en let depression kan gå hen og blive en dyb depression, og det har jeg virkelig ikke lyst til. I dag har jeg gode dage, hvor alting spiller. Og andre dage, hvor jeg dårligt kan komme ud af sengen, og bare det at lave en kop kaffe virker uoverskueligt. De dage vil jeg gerne undvære«.

Michael Hansen har nu fået anbefalet at kontakte en psykolog i Allerød nord for København, som tilsyneladende kan tage ham ind.

»Hvis han kan tage mig, så gør jeg det. Skidt med, at det ligger uden for København. Jeg vil bare gerne i behandling«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce