Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

tragedie. Henrik Winther døde en uge efter en banal knæoperation af en kødædende bakterie. Selv om han søgte hjælp fire gange, reagerede sundhedsmyndighederne ikke. Her sammen med kæresten Jonna Rasmussen og deres fælles søn.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Død efter banal operation - nu undersøges sagen

Region vil til bunds i, hvordan læger kunne overse kødædende bakterier.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

At den 44-årige Henrik Winther i foråret skulle miste livet en smerteplaget uge efter, at han havde gennemgået en banal knæoperation, har givet regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersens (S) stof til eftertanke.

Henrik Winther og hans kæreste, Jonna Rasmussen, forsøgte gentagne gange at råbe lægerne op – forgæves. De henvendte sig både til deres praktiserende læge, akuttelefonen 1813 og Bispebjerg Hospital i København, hvor operationen var udført.

»Jeg sidder med følelsen af, at der er noget her, som ikke er blevet taget alvorligt nok«, siger Sophie Hæstorp Andersen efter at have læst Politikens gennemgang forrige søndag af sagen, som har gjort »ekstremt stort indtryk« på hende.

Regionen har på baggrund af avisomtalen besluttet at undersøge sagen nærmere for at »finde ud af, hvad der er op og ned«, som Sophie Hæstorp Andersen siger. Hun har desuden indvilget i at møde Henrik Winthers efterladte kæreste, moderen til deres søn Bertil på fire år. I forvejen undersøges andre dele af forløbet af Patientombuddet, politiet og Patienterstatningen.

Det viste sig, at Henrik Winthers ben var angrebet af en kødædende bakterie, som ikke blev opdaget, før det var for sent.

»Jeg har stor forståelse for, at den efterladte står med mange spørgsmål ud over sorgen«, siger regionsrådsformanden.

Afvist af 1813

Henrik Winther kontaktede mindst fire gange i den sidste uge af sit liv akuttelefonen 1813 for at spørge til, om han virkelig skulle have så ulideligt ondt efter en operation, hvor han ellers var blevet lovet at være på benene dagen efter.

Undervejs i samtalerne med akuttelefonen 1813 og alarmtelefonen 112 blev det blandt andet sagt til Henrik Winthers kæreste, at »det er da godt, at det ikke er ham, der skal føde jeres børn«, fordi Henrik Winther brølede af smerte i baggrunden.

På et andet tidspunkt blev det foreslået, at han skulle prøve med varm chokolade eller te for at falde til ro – efter at Henrik Winther i dagevis havde været på tung smertelindrende medicin, herunder morfin. I en tredje samtale blev han opfordret til at »tage det sure med det søde«.

Sophie Hæstorp Andersen synes, at det virker som alt for kække bemærkninger i en alvorlig situation: »Man skal tale respektfuldt til borgerne«.

Regionen undersøger også, hvordan det kunne være, at man på Bispebjerg ikke fik aflæst en blodprøve, dagen før Henrik Winther døde, der viste et tal for infektion 50 gange over normalen – samt en række andre elementer i forløbet.

Regionsrådsformanden synes, at den måde, Henrik Winther og Jonna Rasmussen er blevet mødt af sundhedsvæsenet, »i det hele taget ikke lyder godt«.

1813 møder hård kritik i ny rapport

Det siger Sophie Hæstorp Andersen, samtidig med at en uafhængig rapport fra rådgivningsfirmaet Cowi i går fastslog, at den skandaleramte nye akuttelefon 1813 i Region Hovedstaden – en af de vigtigste indgangsdøre til sundhedsvæsenet – kom kaotisk fra start i år på grund af svag ledelse i regionen, manglende respekt for opgavens omfang hos politikere og embedsmænd og en manglende overordnet plan, som alle kunne forstå. En konflikt med de praktiserende læger var med til at forværre situationen.

Akuttelefonen har været plaget af lange ventetider og kæmpemæssige problemer med at skaffe nok personale, som ifølge rapporten ikke har fået nok uddannelse i at arbejde i det nye system.

Hastværket førte blandt meget andet til, at der først blev tid til at færdiggøre en analyse af patienternes sikkerhed i det nye system få uger før start. Som Cowi let syrligt noterer, forudså denne sene analyse i december præcis de problemer, der ville opstå kort efter, når 1813 gik i luften nytårsnat. Det var der bare ikke tid til at gøre noget ved.

Sophie Hæstorp Andersen mener ikke, at sagen om Henrik Winther har så meget at gøre med den turbulente start på 1813 eller med et generelt presset sundhedssystem: »For mig at se handler det mere om manglende evne til at tage ansvar for at stoppe op og lytte til et medmenneske«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men er det en rimelig forventning til patienter og pårørende, at de skal møde velforberedte op med noter om deres symptomer for ikke at blive misforstået?

»Nej, vi må kunne ringe og bruge det sprog, vi har. Så vi kan lære af en sag som denne. Hvis man henvender sig tre eller fire gange efter en knæoperation med det samme problem hver gang og svære smerter, så skal nogen sige, at det er da interessant, og se nærmere på det«.

Sophie Hæstorp Andersen kalder kommunikation mellem patienter og sundhedsvæsen for »en kæmpe udfordring«.

»Udgangspunktet må altid være, at det ikke er en forstyrrelse, når nogen ringer«.

Henrik Winthers efterladte kæreste, Jonna Rasmussen, sætter pris på Sophie Hæstorp Andersens reaktion.

»Jeg ønsker øget fokus på, hvad der kan gøres bedre, for så kan vi måske undgå en lignende tragedie for en anden familie. Og så undres jeg over, hvordan Henrik flere gange blev talt ned til«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden