Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JESPER STORMLY HANSEN
Foto: JESPER STORMLY HANSEN

av. Hovedpine er en folkesygdom i Danmark.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ekspert: Hovedpine er årsag til en femtedel af alt sygefravær

Hovedpine er en folkesygdom, som ofte bliver negligeret, siger ekspert.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det er et decideret handikap, man er nødt at lære at leve med«, siger Line Nielsen om sine migræneanfald, der har ramt hende gennem livet.

Den 35-årige københavner er ikke alene om at have smerter i hovedet. Mellem tre og fire millioner danskere plages ifølge Migræne & Hovedpineforeningen af migræne eller spændingshovedpine - mange i en sådan grad, at både privatliv og arbejdsliv bliver påvirket. Det skriver Kristeligt Dagblad.

»Jeg er gået glip af utroligt mange ting, som jeg ellers havde glædet mig til. Så kommer migrænen, en ekstrem smerte, og vælter korthuset, og når først migrænen er der, må man bare lægge sig fladt ned, opgive alt andet og bare vente«, fortæller Line Nielsen.

Hovedpine er den smerte, flest danskerne går til læge med. Halvdelen af alt solgt smertestillende medicin skal dulme smerter i hovedet. Der er tale om en folkesygdom, mener professor Rigmor Højland Jensen, der er leder af Dansk Hovedpinecenter på Glostrup Hospital.

»Hovedpine er mere end 100 forskellige sygdomme og tilstande. Det kan være alt fra kronisk migræne til spændingshovedpine og tømmermænd. Det er en stor samfundsmæssig udfordring«, siger centerlederen og henviser til over 700.000 tabte arbejdsdage om året, som hovedpine og migræne er årsag til.

»Hovedpinelidelser er årsag til en femtedel af alt sygefravær. Det er dyrt i sundhedsudgifter, som både er direkte udgifter til medicin behandling hos læge og fysioterapeut, og indirekte udgifter på grund af nedsat arbejdsevne og produktivitet. Og så er der den nedsatte livskvalitet, som er svær at måle«, siger Rigmor Højland Jensen.

En halv million er ramt af migræne

På Dansk Hovedpinecenter prøver man at finde årsagerne til de værste migrænetilfælde, som rammer en halv million danskere, enten én gang årligt eller hver dag. Cirka fem procent rammes meget hårdt dagligt og befinder sig i en invaliderende tilstand, som ifølge Rigmor Højland Jensen kan være lige så ødelæggende for de berørtes liv som hjertesygdomme og diabetes.

»Men hovedpine bliver stadig betragtet som noget andet, hvor man ofte siger 'tag dig sammen og spis en pille'. Så mange tager bare en pille og kører videre og risikerer at gøre det meget værre«, siger professoren.

Hos patientforeningen Migræne & Hovedpineforeningen tilbyder man landsdækkende kurser i samarbejde med Dansk Hovedpinecenter. Her kan migræne- og hovedpinepatienter samt deres pårørende få hjælp til at håndtere sygdommen.

»Migræne og hovedpine er en af de sygdomme, der koster mest i tabt arbejdsfortjeneste. Alligevel er der urimelig lang ventetid for at komme til en udredning for sin hovedpine og migræne. Der er simpelthen for få behandlingssteder og for få neurologer«, siger Hanne Johannsen, formand for Migræne & Hovedpineforeningen.

Line Nielsen rammes af migræneanfald cirka hver anden måned og har formentlig arvet det efter sin far. Hun har med tiden selv fundet ud af, hvilke madvarer og situationer der fremprovokerer et anfald, og går altid rundt med piller på sig.

Migrænen har også haft indflydelse på hendes arbejde, og hun har oplevet både uvished og fordomme.

»Der er kolleger, som antyder, at man nok lyver. For 'hvor slemt kan det lige være', at man pludselig ikke er i stand til at sidde foran en oplyst computerskærm og koncentrere sig, men er nødt til at ligge helt stille i et mørkt rum og helst bare sove. Det lyder måske for mange som en dårlig undskyldning for ikke at lave noget«, siger Line Nielsen.

nyheder@pol.dk

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden