Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forskere opdager nyt om årsagerne til modermærkekræft

Forskere håber, at ny opdagelse om modermærkekræft åbner helt nye veje for at komme videre med kræftforskning.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskere fra Kræftens Bekæmpelse gjort en opdagelse, der giver ny viden om modermærkekræft.

Hvert år får knapt 2000 danskere diagnosen modermærkekræft, og antallet er stigende. Cirka 10 procent af alle tilfældene er arvelige.

Det dansk-tjekkiske forskerteam i Kræftens Bekæmpelse har fundet en afgørende mekanisme i cellernes stofskifte, som kan få stor betydning for forståelsen af den type kræft.

Resultaterne offentliggøres i det ansete videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

Beskyttelsesmekanisme er blevet afsløret

Opdagelsen handler om en mekanisme, som beskytter cellerne, når der opstår fejl i mitokondrierne. Mitokondrierne er en slags kraftværker i cellerne, som sørger for, at cellerne hele tiden får energi. Svigter denne mekanisme, øges risikoen for at udvikle kræft.

»Men nu er det lykkedes os at afsløre den beskyttelsesmekanisme, som hjælper cellerne med at sætte de ødelagte mitokondrier ud af kraft«.

Det fortæller gruppeleder Per Guldberg, mangeårig kræftforsker i Center for Kræftforskning i Kræftens Bekæmpelses. Han har sammen med professor Jiri Bartek og postdoc Claus Christensen stået for undersøgelsen.

Mennesker med en arvelig genetisk fejl i beskyttelsesmekanismen har en øget risiko for at få modermærkekræft i huden. Pigmentcellen i huden ser altså ud til at være særlig tilbøjelig til at udvikle sig til en kræftcelle, når den mister kontrollen over mitokondrierne.

Opdagelse giver håb

Professor Jiri Bartek vurderer, at opdagelsen åbner helt nye veje for at komme videre med den gren af kræftforskningen:

»Det bliver interessant at undersøge, om den beskyttelsesmekanisme også findes andre steder i kroppens væv og i andre typer af kræftsvulster«.

»Vi håber naturligvis også, at denne viden kan bruges til at udvikle ny medicin, som genskaber cellernes evne til at passe på defekte mitokondrier«.

»Det kan på længere sigt give en mere effektiv forebyggelse og behandling af modermærkekræft«, siger professor Jiri Bartek fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden