Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Miriam Dalsgaard (arkiv)
Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Region undlod at undersøge 7.000 kvinder for brystkræft

22 af kvinderne er døde af brystkræft og yderligere 64 kvinder har fået sygdommen.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Over 7.000 kvinder i Region Syddanmark får nu en ny indkaldelse til screening for brystkraft. Det skyldes, at de røg ud af programmet for mammografiscreening, fordi de ikke havde reageret på indkaldelse samt to påmindelser.

Samlet sender regionen nu breve til 7.223 syddanske kvinder, der i perioden 2008-13 ikke har fået et regelmæssigt tilbud, sådan som 50-69-årige kvinder ellers skal have hvert andet år.

Regionens jurister har vurderet, at regionen har haft en uhensigtsmæssig praksis, hvor kvinder er meldt ud af programmet, fordi de ikke reagerede på i alt tre invitationer til screening, skriver Region Syddanmark i en pressemeddelelse.

»Det har aldrig været vores intention at fratage kvinder, der gerne vil undersøges for brystkræft, muligheden for en screening. Vi beklager meget, hvis det er sket«, siger direktør Per Busk, Sundhed, Region Syddanmark.

»Derfor sætter vi også alle kræfter ind på at informere de berørte kvinder om, at de kan få en hurtig tid til screening eller kan søge erstatning, hvis de har fået brystkræft«, siger han.

Pårørende til døde kan søge erstatning

Alle berørte kvinder kan forvente at få et brev fra Region Syddanmark i uge 47. Kvinder med brystkræft eller pårørende informeres også, oplyser regionen.

64 kvinder med brystkræft informeres om, at de har mulighed for at prøve deres sag hos Patienterstatningen. Og nærmeste pårørende til 22 kvinder, der er døde med brystkræft, informeres om, at de har mulighed for at søge erstatning ved Patienterstatningen.

Kvinder med brystkræft og nærmeste pårørende til afdøde kvinder kan søge, fordi det ikke kan udelukkes, at kræftsygdommen måske kunne have været opdaget tidligere, hvis kvinden var blevet indkaldt til regelmæssig mammografiscreening.

Det er dog ikke ensbetydende med, at de har ret til erstatning, for det vil være op til en konkret juridisk vurdering i det enkelte tilfælde.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden