Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
brystkræft. Alle kvinder mellem 50 og 69 år bliver inkaldt til mammografi hvert andet år. Men cirka 18.000 er røget ud af systemet.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

brystkræft. Alle kvinder mellem 50 og 69 år bliver inkaldt til mammografi hvert andet år. Men cirka 18.000 er røget ud af systemet.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

11.000 kvinder i hovedstaden er ikke blevet indkaldt til brystkræftscreening

I alt 18.000 kvinder i to regioner skulle have været informeret, siger jurister.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I går meldte Region Syd ud, at de har undladt at indkalde over 7.223 kvinder til brystkræftscreening hvert andet år.

Nu viser det sig, at også Region Hovedstaden har meldt 11.316 kvinder ud af screeningsprogrammet, selv om det står i sundhedsloven, at alle kvinder mellem 50 og 69 år skal tilbydes en mammografi med to års mellemrum.

Kvinderne er i både Region Syd og Region Hovedstaden blevet smidt ud af programmet, fordi de ikke har reageret på i alt tre indkaldelser. Begge regioner melder, at det er en administrativ beslutning af ældre dato, der ligger til grund for denne praksis, der nu er blevet erklæret ulovlig af regionernes egne jurister.

»Man har vurderet, at når kvinderne ikke har reageret på de her tre henvendelser, så har det været fordi, man ikke har ønsket at deltage«, siger formand for Region Hovedstadens kræftudvalg Mette Abildgaard (K) til DR Nyheder.

»Men det er aldrig okay at melde nogen ud af et screeningsprogram uden at orientere folk om det. Det er den store fejl i denne her sag. Man burde have skrevet til kvinderne, at såfremt de ikke reagerer, bliver de frameldt screeningsprogrammet. Den information burde kvinderne have fået«.

I Region Syddanmark er 22 af de kvinder, der ikke blev indkaldt, nu døde af brystkræft, og yderligere 64 har fået sygdommen. I Region Hovedstaden har man endnu ikke overblik over, hvor mange af de flere end 11.000 kvinder, der eventuelt er døde eller nu er syge af brystkræft.

Kræftens Bekæmpelses direktør Leif Vestergaard Pedersen siger, at der er tale om dybt beklagelige procedurer, ikke mindst set i lyset af at så mange kvinder har udviklet brystkræft. Hvis kvinderne var blevet screenet, ville man i mange tilfælde kunne have opdaget sygdommen tidligere, hvilket giver større chance for overlevelse, forklarer han.

»Har man kaos i sin tilværelse på det tidspunkt, hvor der dumper en indkaldelse ind ad brevsprækken, kan vi ikke forlange, at man reagerer her og nu. Derfor er det vigtigt, at man automatisk får tilbuddet på et senere tidspunkt«.

Kvinder bliver gentilmeldt

Region Hovedstaden oplyser, at den, så snart kvinderne er identificeret, vil sende breve ud til de mange frameldte, og den vil samtidig oplyse om, at syge kvinder eller efterladte kan søge om erstatning hos Patienterstatningen.

De vil få tilbudt en brystkræftscreening hurtigst muligt og bliver samtidig gentilmeldt ordningen.

Reagerer man heller ikke denne gang, får man et brev igen om to år, og sådan vil det fortsætte fremover, indtil man selv aktivt går ind og framelder sig screeningsordningen.

De kvinder, der i mellemtiden er fyldt 70 år og derfor ikke længere er del af screeningsprogrammet, vil også blive tilbudt en mammografi.

I de andre tre regioner har man hele tiden haft den praksis, at kvinderne selv skal melde aktivt fra for at blive slettet fra screeningsprogrammet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden