Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
forsinkelser. Region H kan ikke overholde tidsfristerne i brystkræftscreeningsprogrammet.
Foto: Miriam Dalsgaard (arkiv)

forsinkelser. Region H kan ikke overholde tidsfristerne i brystkræftscreeningsprogrammet.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

200.000 kvinders journaler gennemgås efter forsinkelser med kræftscreening

Screeningsprogrammet har i op til to år kørt med forsinkelser.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Region Hovedstaden overholder ikke tidsfristerne for, hvornår kvindelige borgere mellem 50 og 69 år skal indkaldes til brystkræftscreening.

De skal indkaldes med maksimalt to år og tre måneders mellemrum, men lige nu bliver en del af kvinderne først indkaldt mellem en og to måneder senere, end de skulle have været.

Det er uklart, hvor mange af de 205.000 kvinder i screeningsprogrammet der er ramt af forsinkelserne, men forsinkelserne er opstået over de seneste to år. Regionen er i øjeblikket ved at undersøge, hvilke kvinder der er berørt, fremgår det af et notat sendt fra Region Hovedstaden til Sundhedsministeriet.

»Det er meget uhensigtsmæssigt, at screeningerne ikke foregår til tiden. Regionen bør rette op på det hurtigst muligt. Med opdagelse af kræft er det altid vigtigt, at det sker så tidligt i processen som muligt. Når screeningsprogrammet er forsinket, kan det betyde, at en kvindes kræftknude vokser sig større end den ellers ville have gjort, og kræften kan nå at sprede sig«, lyder administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersens kommentar.

Flere melder sig

Han glæder sig dog over, at en del af årsagen til forsinkelsen er, at et stigende antal kvinder tager imod regionens tilbud om at få en røntgenundersøgelse af brysterne. I den seneste periode har 80 procent af kvinderne takket ja, mens det tidligere var 72 procent.

Ud over den stigende andel, der lader sig screene, er antallet af 50-69-årige kvinder i Region Hovedstadens område også støt stigende, og det giver udfordringer, forklarer formanden for regionens særlige kræftudvalg Mette Abildgaard (K).

»Vores kapacitet er i øjeblikket udnyttet til det maksimale, og vi er lige nu i gang med et kæmpe arbejde for at udrede, hvad der skal til af økonomiske ressourcer, ekstra personale og eventuelt også ekstra udstyr, så vi igen kan overholde tidsfristerne. For det er klart, at det skal vi«, siger hun uden at turde love, hvornår man er klar med en løsning.

Endnu et lovbrud

Udmeldingen om forsinkelserne kommer ovenpå de seneste dages afsløringer af, at både Region Hovedstaden og Region Syd stik imod sundhedsloven har meldt flere end 18.500 kvinder ud af screeningsprogrammet for brystkræft, fordi de ikke har reageret på tre henvendelser. Ifølge loven skal alle kvinder i aldersgruppen indkaldes hvert andet år, uanset om de benytter sig af tilbuddet eller ej.

Foreløbig har Region Syd erkendt, at ud af godt 7.000 kvinder, der skulle have været indkaldt, er 22 døde af brystkræft, mens yderligere 64 i dag er syge med brystkræft. Region Hovedstaden har endnu ikke styr på, hvor mange af dens mere end 11.000 berørte kvinder, der eventuelt er døde eller syge, men regionens estimat lyder ifølge Mette Abildgaard på »et stykke under 100«.

»Når der kommer to så store sager inden for brystkræftscreeningen lige oveni hinanden, så er det klart, at jeg som politiker får et ekstra vågent øje. Jeg ville ønske, at vi havde vidst noget tidligere, at der var besvær med at overholde tidsfristerne, så vi kunne have grebet ind noget før. Men nu gælder det om at få løst det hurtigst muligt og få kontaktet de kvinder, det er gået ud over«, siger Mette Abildgaard.

Berørte kan søge erstatning

Ifølge chefen for hospitalsplanlægning i Region Hovedstaden, Anne Skriver, regner man med senest omkring årsskiftet at have identificeret og kontaktet de kvinder, der er blevet indkaldt for sent til en screening, og som har fået konstateret brystkræft ved screeningen. De får besked om, at de kan søge erstatning hos Patienterstatningen, da der er mulighed for, at kræften kunne være opdaget tidligere, hvis mammografien var blevet foretaget til tiden.

I september måtte Region Nordjylland også meddele, at den havde indkaldt 23.500 af sine borgere for sent til brystkræftscreening, men her var der tale om en it-fejl i det program, der skulle invitere kvinderne.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden