MRSA. Den afdøde person havde ikke kontakt til svinelandbrug.
Foto: PETER KLINT (arkiv)

MRSA. Den afdøde person havde ikke kontakt til svinelandbrug.

Sygdom

Svine-MRSA koster endnu en person livet

I alt er to danskere nu døde af svinebakterien i 2014, oplyser Statens Serum Institut.

Sygdom

Den multiresistente svinebakterie MRSA CC398 har kostet endnu en dansker livet, viser Statens Serum Instituts seneste opgørelse for blodforgiftninger med MRSA i det tredje kvartal af 2014.

Dermed er to mennesker nu døde af svinebakterien i dette kalenderår.

Ifølge SSI har personen været indlagt med svært åreforkalkning og var blevet opereret flere gange. Vedkommende døde indenfor 30 dage, efter smitten med MRSA var blevet konstateret.

DOKUMENTATIONLæs Statens Serum Instituts opgørelse her ( eksternt link)

Patienten havde ikke kontakt til svinelandbrug, hvilket også var tilfældet med det tidligere dødsfald på året. Begge personer er sandsynligvis blevet smittet af andre mennesker, fortæller Robert Leo Skov, der er overlæge og områdechef for bakteriologisk overvågning og Infektionshygiejne ved SSI, til DR Nyheder.

»Vi kan ikke sige noget med sikkerhed om, hvordan mennesker uden kontakt til svinelandbrug bliver smittet. Det mest sandsynlige, når man ikke har direkte kontakt til svinelandbrug, er, at man smittes ved kontakt med andre mennesker, som er smittet med svine-MRSA«, siger Robert Leo Skov til DR Nyheder.

Han fortæller desuden, at det seneste dødsfald ikke vil ændre på SSI's risikovurdering af smitterisikoen, som fortsat er meget lille.

Usynlig smitte

Tilbage i august viste beregninger foretaget af to førende MRSA-ekspterter, at der på det tidspunkt gik mellem 6.000 og 12.000 danskere rundt med smitten uden at vide det. Ifølge SSI's seneste opgørelse blev der konstateret 15 nye tilfælde af blodforgiftninger med MRSA i tredje kvartal af 2014.

»Det luskede ved bakterien er, at man sagtens kan være bærer af den uden at have den fjerneste idé om det. Hvis man ellers er sund og rask, har man ingen symptomer, men kan smitte andre, som er mere svagelige. De kan blive alvorligt syge og i værste fald dø«, sagde Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet til Politiken i august.

Siden 2012 har fem personer nu mistet livet som følge af smitte med MRSA CC398.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce