Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Læger: Nyfødte bør scannes for farlig sygdom

Nyfødte bør scannes for cystisk fibrose, der angriber lunger, mave- og tarmsystem.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Man skal scanne nyfødte for Cystisk Fibrose. Det mener både landsforeningen for bekæmpelse af Cystisk Fibrose og læger fra landets børneafdelinger.

Cystisk fibrose, der især angriber børnenes lunger, mave- og tarmsystem bør nemlig skrives på listen, mener de. På den måde kan behandlingen sættes i gang så tidligt som muligt efter fødslen.

Mange forældre går nemlig rundt i uvished om, hvad deres barn fejler.

LÆS ARTIKEL

Et af de værste eksempler findes i Kolding, hvor Mette Cramon først fandt ud af, hvad hendes datter, Elisabeth, fejlede efter 8 år.

»Det har været år med mange bekymringer og meget frustration fordi vi har kunnet se, at vi havde et barn, der gik fra den ene infektion til den anden og fra den ene lungebetændelse til den anden«, fortæller hun til DR Trekanten.

I mange år fik familien at vide, at der var tale om astma. Det var først for halvandet år siden, de fandt ud af, hvad deres datter egentlig fejlede.

Blandt andet derfor har hun svært ved at forstå, hvorfor man ikke screener for sygdommen ved fødslen, ligesom man har gjort i op til tyve år i Australien, USA og Italien.

Og en screening i stil med den, de laver i resten af verden er en god idé, mener Hanne Vebert Olesen, der er overlæge på Skejby Sygehus. Børnene klarer sig nemlig bedre, jo tidligere de bliver behandlet.

»Vi kan sørge for, at de får enzymer til deres mad, så de faktisk optager den mad, de spiser. Samtidig kan vi forebygge problemerne, i stedet for først at sætte ind, når de har fået diagnosen og der måske allerede er sket skade i lungerne«, siger hun til DR Trekanten.

Ifølge hende vil screeningen kun koste omkring 3 millioner kroner om året, fordi man allerede tager en blodprøve fra alle nyfødte.

Det er Finn Thranum (V), der er medlem af folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg, enig i. Han ser ingen grund til at vente med at komme i gang med at screene.

»At vores nabolande som Norge og Sverige laver screeninger understreger jo bare, at det er med at komme i gang her i Danmark også, siger han til DR Trekanten.

Derfor har han spurgt minister for sundhed og forebyggelse, Nick Hækkerup, om, hvorfor man i Danmark har valgt ikke at scanne nyfødte.

Men Sundhedsstyrelsen oplyser til DR Trekanten, at de endnu ikke har taget stilling til, om der skal screenes for sygdommen. Og det på trods af, at en lang række vestlige lande allerede er begyndt at tjekke nyfødte for sygdommen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden