Smittet. Trine Villemann (th.) er vred over, at hendes 82-årige mor, Annelise Villemann (tv.) er blevet smittet med den multiresistente bakterie VRE under en indlæggelse på Herlev Hospitals ortopædkirurgiske afdeling i sidste uge. Bakterien er i hastig vækst på danske hospitaler, især på Sjælland.
Foto: Privatfoto

Smittet. Trine Villemann (th.) er vred over, at hendes 82-årige mor, Annelise Villemann (tv.) er blevet smittet med den multiresistente bakterie VRE under en indlæggelse på Herlev Hospitals ortopædkirurgiske afdeling i sidste uge. Bakterien er i hastig vækst på danske hospitaler, især på Sjælland.

Sygdom

Pårørende: »Herlev Hospital har spillet russisk roulette med min mors liv«

Smitsom bakterie spreder sig på sjællandske sygehuse. Bakterien kan være dødelig.

Sygdom

82-årige Annelise Villemann blev sidste fredag udskrevet fra Herlev Hospitals ortopædkirurgiske afdeling med en skrue i låret og den potentielt dødelige, multiresistente bakterie VRE i tarmen.

Skruen er en helt autoriseret behandling for det lårbensbrud, der bragte hende til sygehuset, men bakterien havde hun bestemt ikke ventet at få med sig hjem.

Annelise Villemann er dement, så derfor er det hendes datter, journalist og forfatter Trine Villemann, der fortæller historien.

»Jeg kom for at besøge min mor på hospitalet, og så ser jeg, at der pludselig er hængt et skilt op med ordet ISOLATION på døren ind til min mors stue. Min første tanke er, at det er sødt af personalet, at de vil skærme min nyopererede mor mod unødige forstyrrelser. Men så finder jeg ud af, at det er, fordi den ældre dame, hun deler stue med, har fået konstateret en stærkt smitsom, multiresistent bakterie i kroppen. En sygeplejerske fortæller mig, at min mor derfor er ’medisoleret’«.

VRE i eksplosiv vækst

Chokket efter meldingen er stadig tydelig at høre i Trine Villemanns stemme, som nærmest dirrer af raseri og fortørnelse.

»Hvordan kan de tillade sig at lade min mor ligge sammen med en smittet, når de ikke har testet hende for, om hun også har bakterien? De skulle da have flyttet hende væk fra den stue med det samme!«

Trine Villemann protesterede, og moren blev flyttet. Desværre for sent, for en afføringsprøve har nu afsløret, at Annelise Villemann i dag er smittet med VRE. Bakterien er for det meste helt ufarlig for raske mennesker med et godt immunforsvar, men for en svækket, ældre kvinde som hende kan den være dødsens farlig, hvis den går i blodet og laver blodforgiftning eller hjerteklapbetændelse.

VRE er i øjeblikket i kraftig stigning rundt omkring på de danske sygehuse, specielt på Sjælland. Helt nye tal viser, at antallet af smittede næsten er tidoblet på bare to år, og stort set alle de smittede har fået bakterien, mens de var indlagt på et af landets sygehuse.

I 2012 fik 53 danskere konstateret VRE, mens bakterien er fundet hos 423 danskere alene i de første 10 måneder af 2014 – og her er det nylige udbrud på Herlev Hospital, hvor 17 andre udover Annelise Villemann blev smittet, endda ikke talt med.

Ingen kender antallet af døde

Statens Serum Institut opgør ikke, om der er dødsfald på grund af VRE, men ifølge instituttets chef for bakteriologisk overvågning, Robert Skov, er dødeligheden betydelig. Den multiresistente bakterie kan i værste fald give livsfarlige infektioner, som er meget svære at behandle, fordi der kun findes ganske få midler, bakterien ikke er resistent over for. I 2012 fik 12 patienter blodforgiftning med VRE, og i 2013 voksede antallet til næsten det dobbelte, nemlig 23. Der er endnu ikke opgørelser for 2014.

»Jeg frygter, at min mor kommer til at dø af det her. Hun er ikke rask og lider i forvejen af kroniske blærebetændelser. Nu har hun VRE-bakterien i tarmen, og hvis den vandrer over i blodet eller giver hende en anden type infektion, så er jeg bange for, at hun ikke overlever. Nogle vil måske mene, at det kan være lige meget, hvad en kvinde på 82 år dør af, men det er det altså ikke for mig og min familie. Hun skal ikke dø af noget så unødvendigt som en hospitalsinfektion«, siger Trine Villemann.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg er SÅ vred over det her. Måske kunne min mor have undgået at blive smittet, hvis de havde flyttet hende, så snart de opdagede, at den anden kvinde havde VRE. Herlev Hospital har spillet russisk roulette med min mors liv«.

Brud på retningslinjer

Ortopædkirurgisk afdeling på Herlev Hospital ønsker ikke at kommentere på den aktuelle sag, men i en redegørelse, som Trine Villemann har modtaget fra afdelingsledelsen, beklager hospitalet forløbet og erkender, at hendes mor skulle have været flyttet fra stuen, så snart VRE var påvist hos den anden patient.

Til Politiken fortæller ledende overlæge på afdelingen Steen Mejdahl, at det er normal procedure at flytte alle andre patienter fra stuen, når en patient får påvist VRE.

»Sker det ikke, så er det et brud på vores retningslinjer. Når det er sagt, så har vi lært nye ting i det aktuelle udbrud. Vi besluttede, at alt personale skulle bruge værnemidler i form af overtrækskittel, handsker, mundbind og eventuelt hue, og så valgte vi helt at lukke afdelingen ned for nye patienter i en periode på fem dage for at komme smittespredningen til livs. Det har tilsyneladende bremset smitten, så vi nu kun har tre patienter i isolation«, forklarer Steen Mejdahl.

Trine Villemann giver ikke meget for hverken beklagelser eller procedurer.

»Jeg oplevede slet ikke, at der var styr på sagerne på den afdeling. Personalet havde vanvittig travlt, og jeg hjalp flere gange med at skifte min mors ble, uden nogen gjorde mig opmærksom på, at det nok ikke var en god idé i forhold til, at jeg selv havde stor risiko for at blive smittet med VRE ved at have kontakt med min mors afføring og urin«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Både Trine Villemann, hendes mand og deres teenagesøn venter nu på svar på, om de også har fået VRE. Ifølge flere eksperter, Politiken har talt med, har de ikke grund til at være bekymrede for deres eget helbred, selv om de skulle have fået bakterien, da den hos de fleste raske mennesker forsvinder af sig selv i løbet af et halvt til et helt år.

»Men hvad kan jeg bruge det til? Hvem ved, hvad der sker i vores liv det næste halve til hele år. En os kunne komme ud for en trafikulykke og få en infektion med VRE, hvis vi har bakterien i kroppen. Eller jeg kunne få kræft og derfor få et svækket immunforsvar. Det her burde slet ikke være sket«, fastholder Trine Villemann.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce