Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
forsinket. Kvinder, der er blevet indkaldt for sent til brystkræftscreening, er efter alt at dømme ikke berettiget til erstatning, selv om kræften kunne være opdaget tidligere.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

forsinket. Kvinder, der er blevet indkaldt for sent til brystkræftscreening, er efter alt at dømme ikke berettiget til erstatning, selv om kræften kunne være opdaget tidligere.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kvinder, der er indkaldt for sent til brystkræftscreening, kan ikke få erstatning

Kræftudvalgsformand er højst overrasket over Patienterstatningens melding.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kvinder, der bliver indkaldt for sent til brystkræftscreening i Region Hovedstaden, er efter alt at dømme ikke berettiget til erstatning, selv om de er blevet syge, og kræften kunne være opdaget tidligere, hvis regionen havde indkaldt dem rettidigt.

Ifølge loven udløser det nemlig ikke erstatning, hvis årsagen til forsinkelserne er ressourcemangel af et omfang, der gør det umuligt for regionen at gennemføre screeningsprogrammet inden for de fastsatte tidsrammer, oplyser Patienterstatningen.

»Med andre ord, så udløser det ikke erstatning, at en region ikke har penge og andre ressourcer nok til at overholde tidsfristerne for brystkræftscreening«, forklarer vicedirektør Martin Erichsen, der dog understreger, at Patienterstatningen endnu ikke har taget konkret stilling til sager, der vedrører forsinkelserne i Region Hovedstaden.

Flere end forudset siger ja tak

Men ifølge Region Hovedstadens eget udsagn er det netop mangel på ressourcer, der er skyld i, at op til 205.000 af regionens kvindelige borgere er blevet indkaldt for sent til brystkræftscreening. Flere kvinder end forudset siger ja tak til mammografi-undersøgelsen, og samtidig er antallet af 50-69-årige kvinder i hovedstadsområdet støt stigende. Tilsammen gør det, at hverken penge, personale eller udstyr i screeningsprogrammet rækker til, at kvinderne kan indkaldes med de maksimalt to år og tre måneders mellemrum, som retningslinjerne foreskriver.

Lige nu bliver en del af kvinderne derfor først indkaldt mellem en og to måneder senere, end de skulle have været. Regionen er ved at undersøge, præcis hvor mange kvinder, det er gået ud over, og den er også ved at afdække, hvor længe forsinkelserne har stået på. Gennemgangen af de 205.000 kvinders journaler er færdig omkring årsskiftet, men uanset, hvor mange kvinder, der har fået konstateret brystkræft ved en screening, de er indkaldt til for sent, så er de altså med stor sandsynlighed ikke berettiget til erstatning. Heller ikke, selv om kræften kunne have været opdaget tidligere, hvis de havde fået indkaldelsen til tiden.

Kræftudvalgsformand: Loven er unfair

Region Hovedstaden meldte ellers i forbindelse med forrige uges afsløringer af forsinkelserne ud, at den ville kontakte samtlige kvinder, der var ramt af forsinkelserne, med information om, at de kunne søge erstatning, hvis de var blevet syge. Formand for regionens kræftudvalg Mette Abildgaard (K) er da også mildt sagt overrasket over, at kvinderne alligevel ikke er berettiget til erstatning.

»Det kommer meget bag på mig, at det er sådan. På mig virker det unfair, at disse kvinder ikke har ret til at søge erstatning på lige vilkår med alle andre patienter, der ikke har fået den behandling, de har ret til. Jeg undrer mig over, at loven er indrettet på den måde«, siger hun og beklager, at hun som regionsrådspolitiker ikke har mulighed for at gøre noget for at ændre loven.

»I stedet vil jeg bruge mit krudt på at sørge for, at vi hurtigst muligt kommer op i gear, så vi overholder tidsfristerne. Alle kvinder i Region Hovedstaden skal kunne regne med, at vi indkalder dem til screening, som vi skal, så ingen fremover behøver at overveje at søge erstatning«, slår Mette Abildgaard fast.

Ifølge Patienterstatningen kan kvinder, der uforvarende helt er faldet ud af screeningssystemet og derfor ikke er blevet indkaldt, godt være berettiget til erstatning, hvis de er blevet syge. Efterladte kan også søge erstatning, hvis kvinden er død af brystkræft, uden at være blevet tilbudt regelmæssige mammografier. Senest er det kommet frem, at kvinder i både Region Hovedstaden, Region Syd og Region Nordjylland er faldet ud af systemet på grund af administrations- og it-fejl.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden