Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

9 nyfødte er smittet med MRSA

Mindst 9 spædbørn på Hvidovre Hospital er ramt af farlig multiresistent bakterie.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Familien Friberg kom 11. november hjem med deres nyfødte søn Leo.

Nu har de fået brev fra Hvidovre Hospital om, at de muligvis fik den multiresistente bakterie t127 med i babyliften.

Indtil videre er 9 nyfødte børn blevet bekræftet smittet med den modstandsdygtige bakterie, som er en del af MRSA-stammen, mens yderligere cirka 300 børn er i farezonen. De nyfødte børn har alle været indlagt på afdelingen for syge og for tidligt fødte børn på Hvidovre Hospital, også kaldet neonatal afdeling 427.

MRSA er en stafylokokbakterie, der kan medføre betændelser som for eksempel bylder og børnesår. Bakterien er resistent over for penicillin og andre antibiotika, der normalt er standardbehandlingen for dens slags infektioner. I yderste konsekvens kan den være livsfarlig.

LÆS MERE

»Problemet er særligt stort for nyfødte børn, fordi MRSA-bakterien her har større chance for at blive en del af deres naturlige bakterieflora, da de ikke har dannet en flora endnu. Derfor er MRSA længere tid om at forsvinde igen hos nyfødte, hvorimod kroppens andre bakterier hos voksne vil have lettere ved at overvinde MRSA«, siger Gorm Greisen, professor i pædiatri og overlæge ved neonatalafdelingen på Rigshospitalet.

Bakterien forsvinder dog for det meste i løbet af et års tid hos nyfødte børn.

Antallet af danskere smittet med MRSA er steget støt de sidste fire år, og i dag er cirka 1 af 300 danskere smittet.

Indtil 2008 var MRSA ikke et problem på neonatalafdelinger i Danmark. Men det første store MRSA-udbrud kom på Glostrup Hospital i sommeren 2008, hvor 32 indlagte børn var involveret. Bagefter fulgte udbrud på Hillerød Hospital og Hvidovre Hospital, og siden har der været flere mindre udbrud.

»Heldigvis har vi ikke set nogen alvorligt syge børn, på trods af at vi har haft flere udbrud af MRSA på neonatalafdelinger siden 2008«, siger leder af MRSA-Videncenter Henrik Westh.

300 børn skal undersøges

Bakterien dukkede op i en tilfældig urinprøve for otte dage siden, oplyser Torben Mogensen, vicedirektør på Hvidovre Hospital. Derefter blev alle børn på afdelingen undersøgt. 6 andre var smittet, og 2 børn er siden bekræftet smittet. De er nu isoleret fra de øvrige.

»Vi prøver at få dem hjem så hurtigt som muligt, så de ikke spreder smitten til andre på afdelingerne«, siger han.

Allerede i oktober blev et tilfælde af MRSA registreret på afdelingen. Bakterien har enten overlevet siden oktober, eller også er den siden blevet bragt ind på afdelingen. Hvis det første er tilfældet, er omkring 300 børn, der har været indlagt på afdelingen siden oktober, og deres familier også i fare for også at være smittet. Forældrene har modtaget et brev om, at deres barn skal undersøges for MRSA.

»Det er jo et sted, hvor forældre og en masse andre har omgang med hinanden, og derfor er risikoen der«, siger Torben Mogensen.

LÆS MERE

Vil I ændre jeres procedure?

»Nej, ikke på nuværende tidspunkt. Vi har snakket om at screene gravide og kommende fædre, men det er et meget stort skridt at screene alle. Det er også kostbart. Det kan være, vi ender der. Men hvis det skal give mening, skal det være i hele regionen. For nogle af børnene ryger på Rigshospitalet og så tilbage til os. Så er det rigtig mange, der skal screenes«.

Næstformand for sundhedsudvalget i Danske Regioner, Anne Ehrenreich (V), kalder det »meget trist og alvorligt, når det er på en afdeling med for tidligt fødte børn. Det er klart, at det giver os anledning til refleksion, og vi vil tage det her konkrete tilfælde op og overveje behovet for at have et beredskab«.

Skal man til at vænne sig til, at det kan ske, når man er indlagt på et hospital?

»Nej, det mener jeg bestemt ikke, og det er heller ikke noget, vi har forudset«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden