Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

300 familier med små børn kan være smittet med MRSA

Hvidovre Hospital har fortalt flere hundrede familier, at de og deres børn kan være smittet med resistente stafylokokker.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Line Friberg er en af de 300 forældre, der i forgårs modtog en ubehagelig besked, inden juleferien for alvor var gået i gang.

I løbet af november var hun indlagt på neonatalafdeling 427 på Hvidovre Hospital, hvor for tidligt fødte og syge børn ligger umiddelbart efter fødslen.

Omtrent 7 uger senere modtog hun besked om, at hendes nyfødte søn kan være smittet med resistente stafylokokker, de såkaldte MRSA. MRSA er i udgangspunktet ikke farligt for raske mennesker, men det kan udgøre en fare for små børn og ældre, hvis immunforsvar i forvejen er svagt.

»Det bekymrer mig, at man kan føde på et hospital i Danmark og blive smittet med sådan noget. Nu krydser vi selvfølgelig fingre for, at vores søn ikke har det«, siger Line Friberg.

LÆS ARTIKEL

Hospitalet har efter undersøgelser på afdelingen fundet frem til, at mindst 9 af de spædbørn, der har været indlagt på den afdeling, er smittet. Derfor har de nu sendt et brev ud til de omkring 300 familier, der i løbet af oktober, november og december har været indlagt samme sted og dermed været i smittefare.

Få en podning hos lægen

I brevet fra hospitalet står der, at forældrene skal søge egen læge og få en såkaldt podning, der kan fastslå, om deres barn er smittet. Hvis det viser sig, at barnet er smittet, skal forældrene ligeledes undersøges.

Line Friberg har forståelse for, at hospitalet ikke udgør hovedproblemet, hvad angår forekomst af MRSA, men hun undrer sig alligevel over, at hospitalet ikke har været i stand til at opdage og forklare betydningen af smitten tidligere.

»Jeg skrev tilbage til dem med en række spørgsmål, som de sagde, de ville vende tilbage med i starten af januar, men der er alligevel noget tid til. Brevet indeholder i forvejen ikke ret megen information om, hvad det her er for noget, eller hvordan man skal håndtere det. Det efterlader en med et indtryk af, at der ikke er så meget viden på området. Det er en afdeling for børn, der er født for tidligt, eller børn med sygdomme. Det er bestemt ikke sådan et sted, man forventer at pådrage sig sådan en smitte«, siger hun.

I brevet fastslår hospitalet, at MRSA ikke er farligt for raske. De fortæller ligeledes, hvilke symptomer man skal holde øje med. Alligevel savner Line Friberg information om, hvordan hun og hendes familie skal forholde sig til andre mennesker.

»Vi og vores barn har jo været i kontakt med mange mennesker, og flere af dem har haft næsen langt nede i barnevognen. De mennesker er der jo ikke så meget at gøre ved, men jeg går også i et efterfødselsforløb, og der er jeg jo ikke interesseret i, at nogen skal gå og tænke, at vi måske er smittet, og at man måske skal holde lidt afstand til os«, siger hun.

Line Friberg blev selv undersøgt for MRSA, inden hun skulle føde, og hun skrev blandt andet tilbage til hospitalet og spurgte til, om det samme ikke gjaldt personalet på afdelingen.

God hygiejne kan fjerne MRSA

Robert Leo Skov, der er overlæge og områdechef for bakteriologisk overvågning og infektionshygiejne ved Statens Serum Institut, forklarer, at hospitalerne tjekker de personer, der menes at være i risikozonen for at være smittet med MRSA.

En risikozone, man blandt andet kan komme i, hvis man har været indlagt på et hospital i udlandet, hvor forekomsten af MRSA er noget mere udbredt.

»Det er naturligvis et problem, når vi ser spredning af MRSA på hospitaler. Det er ikke noget, vi har set så meget før, men der er kommet flere episoder gennem årene. Simpelthen fordi der er mere MRSA i omløb«, siger han, men forsikrer samtidig, at man er i gode hænder på hospitalet, hvor de har stor erfaring med at håndtere smittede, hvad enten det er børn eller voksne.

»På den ene side gør vi alt, hvad vi kan, for forhindre MRSA i at sprede sig, fordi der er en risiko for alvorlige infektioner. Når det så er sagt, så kan vi på den anden side langt hen ad vejen bremse MRSA og få det til at forsvinde med god hygiejne«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden