Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Hospitaler: Vi kan ikke undgå tilfælde af MRSA-smitte

Antallet af danskere smittet med MRSA er steget støt de sidste fire år.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mindst 9 spædbørn på Hvidovre Hospital er ramt af en multiresistent bakterie, som er en del af MRSA-stammen.

Yderligere cirka 300 børn er i farezonen for også at være bærere af MRSA-bakterien, da disse nyfødte børn alle har været indlagt på afdelingen for syge og for tidligt fødte børn på Hvidovre Hospital, også kaldet neonatal afdeling 427.

Hvidovre Hospital overvejer derfor nu at undersøge alle gravide for MRSA for at undgå smitte med den farlige bakterie.

»Det er en mulighed, som vi overvejer, men vi er ikke sikre på, at det er en god ide at gøre det, fordi bakterien også kan komme ind ad mange andre veje også. Det vil også kræve mange ressourcer at finde smittekilderne, så vi er ikke sikre på, at det er det værd. Bakterierne er på hospitalerne, lige som de er i samfundet. Vi kan ikke forhindre udbruddene, men vi er gode til at kapsle det ind«, siger Torben Mogensen, vicedirektør på Hvidovre Hospital.

Flere tilfælde

MRSA er en stafylokokbakterie, der kan medføre betændelser som for eksempel bylder og børnesår.

Bakterien er resistent over for penicillin og andre antibiotika, der normalt er standardbehandlingen for dens slags infektioner. I yderste konsekvens, hvis man har et svækket immunforsvar, kan den være livsfarlig.

Antallet af danskere smittet med MRSA er steget støt de sidste fire år, og i dag er cirka 1 af 300 danskere smittet.

Allerede i oktober blev et tilfælde af MRSA registreret på neonatalafdelingen på Hvidovre Hospital. Bakterien har enten overlevet siden da, eller også er den siden blevet bragt ind på afdelingen. Hvis det første er tilfældet, er omkring 300 børn, der har været indlagt på afdelingen siden oktober, og deres familier også i fare for også at være smittet. Forældrene har modtaget et brev om, at deres barn skal undersøges for MRSA.

Indtil 2008 var MRSA ikke et problem på neonatalafdelinger i Danmark. Det første store MRSA-udbrud skete på Glostrup Hospital i sommeren 2008, hvor 32 indlagte børn var involveret. Dette udbrud spredte sig til Hillerød Hospital og Hvidovre Hospital.

På Vejle Sygehus har man også haft et større udbrud af MRSA-smitte. Og på Aarhus Universitetshospital, Skejby, oplever man i ny og næ, at der er tilfælde af MRSA-smittede, som kræver behandling. Men på Aarhus Universitetshospital har man aldrig oplevet et reelt udbrud af MRSA, hvor bakterien har spredt sig, fortæller Bente Høst, der er overlæge på hospitalets neonatalafdeling.

»Vi kender udmærket problematikken, og derfor er vi også på vores afdeling ekstra omhyggelige omkring hygiejne. Vi ved godt, at der er en risiko for, at MRSA kan blive bragt ind på hospitalet, men vi har stor bevågenhed omkring, at det ikke spreder sig«, siger overlæge Bente Høst.

Vigtigt med god hygiejne

Både hun og Torben Mogensen fra Hvidovre Hospital pointerer, at der findes et sæt nationale retningslinjer udarbejdet af Statens Seruminstitut i samarbejde med Sundhedsstyrelsen, som gør, at man ved, præcis, hvordan man skal reagere i tilfælde med MRSA-smitte.

De pointerer også, at det ikke i udgangspunktet er farligt for børn at være smittebærere af MRSA. I særdeles uheldige tilfæld kan eksempelvis et svækket barn eller en svækket ældre dog få en blodforgiftning, hvis bakterien kommer ind i systemet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»I langt de fleste tilfælde betyder det ikke noget for børnene. De kan være bærere af MRSA, men det bliver de ikke syge af«, siger videdirektør Torben Mogensen fra Hospital.

Han opfordrer de forældre, der nu har fået brev fra Hvidovre Hospital om, at deres barn muligvis kan være bærer af MRSA-bakterien, til at slå koldt vand i blodet.

»Det er en god ide mellem jul og nytår at gå til egen læge og blive screenet, men ellers skal man opføre sig så normalt som muligt, og så selvfølgelig være opmærksom på at have en god hygiejne«, siger Torben Mogensen.

Samme opfordring kommer fra Bente Høst fra Aarhus Universitetshospital.

»Man skal huske at vaske hænder og have en god håndhygiejne. Og så er det vigtigt at sige, at der er tale om en relativt uaggressiv bakterie. Man kan godt have bakterien på sig, uden at bære den videre til andre, Men den kan være farlig for specielle grupper, såsom syge eller nyfødte«, siger overlæge Bente Høst.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden