Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
SNIT. Ifølge Sundhedsstyrelsens skøn foregår der 1000 til 2000 rituelle omskæringer på danske drenge om året
Foto: HENRIK KASTENSKOV (Arkiv)

SNIT. Ifølge Sundhedsstyrelsens skøn foregår der 1000 til 2000 rituelle omskæringer på danske drenge om året

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny forskning: Omskæring øger drenges risiko for autisme

Autismen opstår muligvis som følge af traumer ved selve omskæringen.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Drenge, som bliver omskåret, har næsten 50 procent højere risiko for at udvikle autisme, inden de fylder 10 år.

Og når det gælder den mest alvorlige autismeforstyrrelse, infantil autisme, som typisk rammer helt ned til fem år, er risikoen hos omskårne drenge tilsyneladende fordoblet.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten og Dagens Medicin på baggrund af et nyt forskningsprojekt fra Statens Serum Institut.

Forskerne bag studiet mener, at det måske kan hænge sammen med det traume, som drengebørnene oplever i forbindelse med omskæringen, men den bagvedliggende sammenhæng mellem omskæring og autisme er ikke kendt.

»Små børn kan fuldt ud registrere, når noget gør ondt. Den frygt, de oplever og forbinder med smerte, lagres i nogle tilfælde som et traume, der senere i livet kan udvikle sig til autisme«, siger Morten Frisch, overlæge og adjungerede professor fra Statens Serum Institut, der står bag undersøgelsen.

Forsker efterlyser udenlandske undersøgelser

I undersøgelsen har forskerne fulgt samtlige danske drenge, født i perioden 1994 til 2003. I alt er der tale om 342.877 drenge i alderen nul til ni år. 3347 af de undersøgte drenge fik diagnosticeret autisme.

»Der er tale om en robust og statistisk sammenhæng mellem rituel omskæring og autisme«, siger Morten Frisch til Jyllands-Posten og uddyber:

»Vores studie er naturligvis ikke noget endegyldigt bevis, men resultaterne er så overbevisende, at det bør give anledning til, at andre forskere i andre lande i en fart kigger på, om de kan finde samme sammenhæng«.

Ifølge Sundhedsstyrelsens skøn foregår der 1000 til 2000 rituelle omskæringer på danske drenge om året, men langt fra alle registreres, fordi omskæringerne kan være foretaget privat eller i udlandet.

Sidste år blev der anmeldt omkring 400 rituelle omskæringer.

De danske forskere er inspireret til projektet af et amerikansk studie, der viste en stærk geografisk sammenhæng mellem omskæring blandt nyfødte drenge og forekomsten af autisme.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden