Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mange kræftsygdomme skyldes kun sort uheld

Forskere finder, at tilfældige dna-mutationer er hovedårsag til mange cancerformer.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Almindeligt sort uheld spiller en stor rolle, når nogle bliver ramt af cancer.

Det viser en forskningsrapport, som hævder, at totredjedel af alle kræfttilfælde af forskellige typer skyldes tilfældige mutationer - og ikke arveanlæg eller farlige vaner som for eksempel rygning.

I rapporten siger forskere i Baltimore i USA, at tilfældige dna-mutationer, der er pludselige ændringer i en celles arvemateriale, som akkumuleres i forskellige dele af kroppen ved celledelinger, er hovedårsag til mange cancerformer.

De undersøgte 31 forskellige typer af cancer - deriblandt leukæmi og kræft i bugspytkirtlen, knoglekræft, testikelkræft, livmoderkræft og hjernekræft - og fandt frem til, at disse langt hen ad vejen kunne forklares som biologisk sort uheld.

Andre ni typer kræft såsom kræft i endetarmen og hudkræft og lungekræft relateret til rygning er derimod mere påvirket af genetik og miljømæssige påvirkninger.

Det er ofte svært at finde en grund

Overordnet anslår forskerne, at 65 procent af kræfttilfælde skyldes tilfældige mutationer i gener.

»Når nogle bliver ramt af cancer, så vil de øjeblikkeligt vide hvorfor«, siger kræftforskeren Bert Vogelstein på Johns Hopkins Universitetets medicinske fakultet.

Vogelstein har gennemført undersøgelserne sammen med biomatematikeren Cristian Tomasetti.

»Man vil gerne tro, at der er en grund. Men i mange tilfælde er det ikke fordi, at man har gjort noget forkert eller har været udsat for dårlige påvirkninger fra omgivelserne. Det er slet og ret fordi, at den ramte personer har været uheldig. Det er at tabe i lotteriet«, siger Vogelstein.

Ifølge Tomasetti sker ødelæggende mutationer uden nogen særlig grund, når kroppens stamceller deler sig i forskellige væv.

Rygestop har effekt på nogle slags kræft

Forskerne kortlagde det ophobede antal af celledelinger i stamcellerne hen over et liv for et givent væv - for eksempel lungerne - og sammenholdt det med risikoen for cancer i et væv igennem et liv.

De nåede frem til, at jo flere celledelinger, der finder sted, desto større er risikoen for tilfældige mutationer.

Samtidig tyder undersøgelserne også på, at ændringer af ens livsstil og vaner som for eksempel rygestop dog kan forhindre visse former for cancer.

Undersøgelserne omfattede ikke brystcancer og prostatacancer.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden