Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Du kan få en depression af at gå syg på job

Folk, der tager syge på job, har dobbelt så høj risiko for at udvikle depression.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Møder du ofte syg op på job, så er du ikke alene om det. Halvdelen af Danmark stempler ofte ind på arbejdspladsen på trods af sygdom. Men ny forskning viser, at risikoen for at udvikle en depression stiger, hvis du møder syg ind på arbejde, skriver Fagbladet 3F.

Af de adspurgte havde 4,9 procent af de, der var mødt syge op mere end otte gange om året, udviklet symptomer på depression. Det dobbelt af de, der ikke mødte syge op på jobbet. Forskningsprojektet har brugt materiale indsamlet fra 60 virksomheder, hvor de har testet 1.271 ansatte for depression både før og efter den to-årige periode, forskningen løb over.

Hovedforfatteren til forskningsrapporten, professor Paul Conway fra Københavns Universitet, bruger begrebet sygenærvær om det at tage syg afsted på arbejde.

»Vi har fundet ud af, at sygenærvær kan føre til depressioner. Vores undersøgelse er en af de første i verden, og vi er glade for at kunne belyse den her tendens, så vi kan være med til at oplyse folk om konsekvenserne af det at møde syge op på arbejde«, siger han.

Rapporten fra Københavns Universitet konkluderer blandt andet, at man bør være opmærksom på ikke at presse de ansatte til at tage syge på arbejde, hvis man ønsker en arbejdsplads med et godt arbejdsmiljø og høj trivsel.

Mette Friis Andersen er autoriseret psykolog og ansat som forsker og ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Hun har blandt andet undersøgt, hvorfor det er svært for mennesker med stress og depression at sygemelde sig.

»Det at blive hjemme fra arbejde er ofte forbundet med skam og skyldfølelse. Mange mennesker føler sig ansvarlige, både for det arbejde de udfører og for ikke at give kollegaerne ekstra byrder på arbejdspladsen«, siger hun.

nyheder@pol.dk

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden