Du kan få en depression af at gå syg på job

Folk, der tager syge på job, har dobbelt så høj risiko for at udvikle depression.

Sygdom

Møder du ofte syg op på job, så er du ikke alene om det. Halvdelen af Danmark stempler ofte ind på arbejdspladsen på trods af sygdom. Men ny forskning viser, at risikoen for at udvikle en depression stiger, hvis du møder syg ind på arbejde, skriver Fagbladet 3F.

Af de adspurgte havde 4,9 procent af de, der var mødt syge op mere end otte gange om året, udviklet symptomer på depression. Det dobbelt af de, der ikke mødte syge op på jobbet. Forskningsprojektet har brugt materiale indsamlet fra 60 virksomheder, hvor de har testet 1.271 ansatte for depression både før og efter den to-årige periode, forskningen løb over.

Hovedforfatteren til forskningsrapporten, professor Paul Conway fra Københavns Universitet, bruger begrebet sygenærvær om det at tage syg afsted på arbejde.

»Vi har fundet ud af, at sygenærvær kan føre til depressioner. Vores undersøgelse er en af de første i verden, og vi er glade for at kunne belyse den her tendens, så vi kan være med til at oplyse folk om konsekvenserne af det at møde syge op på arbejde«, siger han.

Rapporten fra Københavns Universitet konkluderer blandt andet, at man bør være opmærksom på ikke at presse de ansatte til at tage syge på arbejde, hvis man ønsker en arbejdsplads med et godt arbejdsmiljø og høj trivsel.

Mette Friis Andersen er autoriseret psykolog og ansat som forsker og ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Hun har blandt andet undersøgt, hvorfor det er svært for mennesker med stress og depression at sygemelde sig.

»Det at blive hjemme fra arbejde er ofte forbundet med skam og skyldfølelse. Mange mennesker føler sig ansvarlige, både for det arbejde de udfører og for ikke at give kollegaerne ekstra byrder på arbejdspladsen«, siger hun.

nyheder@pol.dk

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce