Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Depression rammer titusindvis: Her kan spares lidelse og mange penge

Depressioner koster samfundet 10 milliarder kroner om året, viser analyse. Det skyldes ikke mindst tabt arbejdsevne, og derfor er kontakten til jobbet under depression afgørende. Både for mennesker og samfundsøkonomi.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Depressioner sender hver dag mange danskere trætte og hårdtplagede ud af arbejdsmarkedet, men depressionerne rammer i høj grad også samfundsøkonomien. Og omkostningerne skal tælles i milliarder af kroner.

Når Kjeld Møller Pedersen, der er professor i sundhedsøkonomi- og politik på Syddansk Universitet, i dag taler ved en konference om depression og arbejdsliv på Christiansborg, vil han oplyse de forsamlede politikere, arbejdsgivere og psykiatriorganisationer om, at depressionsramte danskere i 2014 kostede samfundet 10 milliarder kroner.

Størstedelen af omkostningerne ved depression skyldes tabet af arbejdsevne.

61.000 nye depressioner om året

»Det er et stort tal. Det er blandt andet udgifter til sygedagpenge, kontanthjælp og førtidspension, og det er et udtryk for, at der er mange, der mister kontakten til arbejdsmarkedet under deres sygdom«, siger professoren.

Det markante tal er resultatet af en fremskrivning, som Kjeld Møller Pedersen har foretaget af en analyse fra Psykiatrifonden fra 1999. Ifølge professoren er der på 15 år ikke sket nogen nedskrivning i de massive samfundsøkonomiske omkostninger ved depression, blandt andet fordi der ikke er sket store behandlingsmæssige fremskridt.

Tal fra psykiatriregistre og fra de praktiserende lægers diagnoseoplysninger viser, at der kommer 61.000 nye tilfælde af depressioner om året. 18.600 af dem har efter et år så alvorlige lidelser, at de er kommet på sygedagpenge, viser Kjeld Møller Pedersens beregninger.

Det er Venstres psykiatriordfører, Jane Heitmann, der har taget initiativ til dagens konference. Formålet er at skabe rammer for en løsning, som kan fastholde de depressionsramtes tilknytning til arbejdsmarkedet, siger hun:

»Både arbejdsgivere, arbejdstagere, kommuner, regioner og politikere har et fælles ansvar for at sikre, at det bliver nemt at vende tilbage til arbejdsmarkedet og at holde fast i jobbet, selv om man i en periode har en psykisk sygdom«.

Undgår isolation

Psykiatriordfører Karen Klint (S) bakker op og mener, at der skal skabes »politisk konsensus« om at hjælpe folk til den hurtigste helbredelse.

Al erfaring viser, siger professor Kjeld Møller Nielsen, at tilknytningen til arbejdsmarkedet har afgørende betydning.

»Man undgår isolation og kommer i kontakt med andre mennesker, og det er sandsynligvis en af de vigtigste faktorer, som kan understøtte effektiv behandling af depression. Det er en win-win-situation for offentlige kasser, samfundsøkonomi og først og fremmest for de personer, som er ramt«, siger han.

Direktør Pernille Knudsen fra Dansk Arbejdsgiverforening, som er med på konferencen, opfordrer sine medlemsvirksomheder til hjælpe de ramte så godt som muligt.

»Depressioner kan ramme i alle samfunds- og kompetencelag, og det er jo folk med gode kompetencer, som arbejdsmarkedet har brug for«, siger hun.

For få tilbud

Men det er lige så afgørende, at behandlingssystemet kommer op i gear, påpeger chefpsykolog i Psykiatrifonden Michael Danielsen, som oplever en bølge af depressioner, hvoraf mange er arbejdsbetingede og stressudløste:

»Der er for få tilbud, og overgangen fra egen læge til en psykiater er for lang. Samtidig er der katastrofal psykiatermangel, og adgangen til psykologhjælp er for begrænset. Det er et politisk ansvar«.

Psykiatrifonden har ofte henvist til, at såkaldte mestringskurser, hvor deltagerne arbejder med at håndtere depressionen, så den ikke bryder ud i lys lue, er en løsning for mange depressionsramte, men de strander på uklarhed om, hvorvidt kommuner, regioner eller staten skal påtage sige ansvaret for dem, forklarer Michael Danielsen.

Ifølge professor Kjeld Møller Pedersens beregninger tegner psykiske lidelser sig for de største omkostninger blandt de danske sygdomsgrupper. Altså mere end kræft og hjerte-kar-sygdomme.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden