HPV-vaccine. Sundhedsstyrelsen har på seks år fået indberettet 283 tilfælde af formodede alvorlige bivirkninger.

HPV-vaccine. Sundhedsstyrelsen har på seks år fået indberettet 283 tilfælde af formodede alvorlige bivirkninger.

Sygdom

Efter voldsom kritik: Hjælp på vej til unge kvinder med smerter efter vaccine

Fem sygehuse specialiseres i at hjælpe unge kvinder med alvorlig sygdom, der kan skyldes vaccine mod livmoderhalskræft.

Sygdom

De er unge og aktive, men pludselig magter de intet. Invaliderende svimmelhed, træthed og massive hovedpiner dræner dem.

I flere år har hundredvis af unge kvinder og deres forældre kæmpet for at få det etablerede sundhedsvæsen til at tage symptomer, der måske skyldes bivirkninger af hpv-vaccinen mod livmoderhalskræft, alvorligt.

Og efter år med voldsom kritik er Danske Regioner nu klar med et tiltag på området, så der senest 1. juni er én hospitalsafdeling i hver af landets fem regioner, der skal tage sig af patienter med uklare symptomer, som kan være resultat af bivirkninger ved hpv-vaccinen.

Ilt til debatten

»Nu bliver der taget bedre hånd om disse piger. Det er bestemt ikke tilfredsstillende, hvis man skal gennem 20 afdelinger og måske nogle gange står Palle alene i verden«, siger Ulla Astman, formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner.

Ifølge Ulla Astman giver det nye, samlede ansvar i regionerne bedre muligheder for at indfange specialiseret viden om patientgruppen. Der etableres et fagligt netværk mellem de involverede afdelinger på tværs af landet, så de kan udveksle erfaring og ekspertise på et område, man i dag har sparsom viden om.

Sundhedsstyrelsen har på seks år fået indberettet 283 tilfælde af formodede alvorlige bivirkninger ud af næsten 500.000 hpv-vaccinerede kvinder. Man ved ikke, om der er en sammenhæng mellem vaccine og bivirkninger, men historier om unge kvinder i voldsomme smerter, der føler sig afvist i sundhedssystemet, har givet ilt til vaccinationsdebatten.

Udmeldingen fra regionerne om det nye tiltag på hpv-området kommer, samtidig med at TV 2 i aften viser en kritisk dokumentar om unge kvinders potentielle bivirkninger af vaccinen. Danske Regioner afviser dog, at det nye tiltag har nogen sammenhæng med programmet.

»Vi har sådan set været på vej med det her længe. Også før programmet har vi af ministeriet været bedt om at finde en løsning for de her piger«, siger Ulla Astman.

Læge: »Et kafkask helvede«

Synkopecenteret på Frederiksberg Hospital er det sted, hvor piger fra Region Hovedstaden skal starte deres udredningsforløb. Læge Louise Brinth fra Synkopecenteret har skrevet Kroniken i dagens avis. Hun støtter hpv-vaccinen, men har set mere end 80 piger, der alle har oplevet diffuse symptomer med invaliderende træt- og svimmelhed:

»Måske medfører vaccinen sygdom hos nogle ganske få. Vi ved det ret beset ikke endnu. Men hvis vi afviser mistanken på stedet og ikke anerkender det som en mulighed, kan vi ikke få vurderet det ordentligt. Så kan vi ikke forske i det og blive klogere på, hvad der er op og ned i det her – og hvordan vi bedst behandler de her knaldsyge piger. Lige nu gennemgår mange af dem et kafkask helvede, hvor de oplever, at der ikke bliver taget ansvar«.

Louise Brinth tror, at regionernes nye tiltag vil kunne være med til at sikre, at »tilliden til vaccinen er bedst muligt langtidssikret. Det er ikke langtidsholdbart at tie den her bekymring ihjel«.

Mette Kenfelts datter Simone fik, som Politiken beskrev i 2013, sværere invaliderende bivirkninger, angiveligt fra hpv-vaccinen. To års skolegang er mistet:

»Det er dejligt, hvis der nu sker noget. Vi bliver nødt til at tage de her ellers sunde, raske unge pigers sygdomme alvorligt«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden