Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
bivirkninger. De eneste tre, der har fået erstatning efter en hpv-vaccination, får ikke erstatningen på grund af hpv-vaccinen, men på grund af bivirkninger, der relaterer sig til vaccinationer generelt.
Foto: MIRIAM DALSGAARD (arkiv)

bivirkninger. De eneste tre, der har fået erstatning efter en hpv-vaccination, får ikke erstatningen på grund af hpv-vaccinen, men på grund af bivirkninger, der relaterer sig til vaccinationer generelt.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kun 3 er officielt skadet efter HPV-vaccine: Får 4,3 millioner i erstatning

Stort set ingen får erstatning som følge af bivirkning fra HPV-vaccine.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kun ganske få piger har fået erstatning for bivirkninger fra hpv-vaccinen, der beskytter mod nogle af de vira, der giver livmoderhalskræft.

Det viser en opgørelse, som Patienterstatningen har foretaget i forbindelse med en stærkt kritisk dokumentar om piger med voldsomme gener, de selv mener, skyldes vaccinen, som tv2 viste torsdag aften.

Indtil denne uge har 108 danskere søgt erstatning, fordi de eller deres læge har ment, at de har fået skader af vaccinen.

LÆS ARTIKEL

88 sager er til nu afgjort. 85 er afvist, hvilket betyder, at fagfolkenes vurdering er, at pigernes gener, skader og sygdomme ikke skyldes vaccinen. Også selv om der har været et tidsmæssigt sammenfald mellem vaccine og så den oplevede hændelse eller sygdom.

Kun tre har fået erstatning. På tilsammen 4.317.332 kroner.

TV2-dokumentaren fokuserede på de piger og unge kvinder, der har oplevet træthed, svimmelhed, smerter og stærke hovedpiner.

Hvorfor har kun 3 danskere fået erstatning i det officielle system til lægemiddelskader hos Patienterstatningen? Politiken har talt med direktør Karen-Inger Bast fra Patienterstatningen:

Hvorfor har kun så få, 3,4 procent, fået tilkendt erstatning?

»I flere sager havde pigerne generne før vaccinationen. De afviste sager drejer sig for eksempel om kronisk hovedpine, kronisk svimmelhed, kronisk kvalme, mavesmerter, udvikling af sukkersyge og ledskred i skulderen. Efter loven skal patientens gener være en følge af vaccinationen, før vi kan tildele erstatning, og det har vi vurderet ikke var tilfældet i de fleste af de anmeldelser, vi har modtaget. Ankenævnet for Patienterstatningen har indtil videre været enige i de afgørelser, som vi har truffet.»

Hvad fejlede de tre, der fik tilkendt erstatning?

»Der er forskel på alvorligheden af de anerkendte bivirkninger i de tre sager. De går fra føleforstyrrelser i fingre og tæer, over mere alvorlige neurologiske symptomer som svimmelhed, kraftnedsættelse i begge ben, til udvikling af rygmarvsbetændelse med svære lammelser«.

I understreger, at det ikke er selve HPV-vaccinen, der har givet bivirkningen, der ligger til grund for de skader, men derimod bivirkninger, der relaterer sig til vacciner generelt. Hvordan skal man forstå det?

»Det er kendt – men sker heldigvis meget sjældent – at vaccinationer af enhver art kan udløse alvorlige og mindre alvorlige neurologiske sygdomme og symptomer«.

Hvad skal der til, før I tilkender erstatning efter bivirkninger fra vacciner?

»Der skal for det første være sket en skade. Derudover lægger vi blandt andet vægt på, hvad myndigheder på området melder ud, om bivirkningen er beskrevet i det officielle produktresumé, og om der er konkrete lægelige holdepunkter for en årsagssammenhæng mellem skaden og vaccinen«.

Hvorfor er det så svært at få erstatning, I afviser eksempelvis piger med svimmel- og træthedsdiagnosen POTS, selvom flere mistænker, at syndromet kan skyldes bivirkning fra vaccinen. Hvordan kan I afvise så kategorisk, at det kan være en bivirkning til vaccinen?

»Efter loven kan vi kun tildele erstatning, hvis det er overvejende sandsynligt, at der er sket en skade som følge af vaccinationen. Vi kan ikke tildele erstatning på baggrund af, at der ’kan være’ en sammenhæng. Som det blandt andet fremgår af den seneste rapport fra EU’s bivirkningskomité, så kan de hverken be- eller afkræfte en årsagssammenhæng, ligesom POTS heller ikke er beskrevet i produktresuméet. Patienterstatningen er afhængig af, hvad myndigheder på området melder ud, og hvad den aktuelle lægefaglige viden på området«, siger Karen-Inger Bast.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden