Knætræning. Træning er et effektivt middel mod slidgigt i knæene. Her er det Kirsten Lind, der er i gang.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Knætræning. Træning er et effektivt middel mod slidgigt i knæene. Her er det Kirsten Lind, der er i gang.

Sygdom

Ny forskning: Drop indsprøjtninger mod slidgigt

Det er nok bare at træne sig ud af gigten, viser ny forskning.

Sygdom

Det sker cirka 100.000 gange om året, at danske læger sprøjter binyrebarkhormon ind i slidgigtramte knæ. Men det er måske til ingen verdens nytte.

Binyrebarkhormonet sprøjtes ind for at skabe en såkaldt blokade i knæet, der lindrer hævelsen og smerterne hos patienten, så træning af knæet bliver lettere.

Men sådan fungerer det ikke nødvendigvis, viser resultaterne af et nyt dansk forskningsprojekt, der netop er udgivet i det anerkendte videnskabelige tidsskrift JAMA Internal Medicine.

Ingen forskel på resultaterne

Forskningsprojektet, der foregik i samarbejde mellem forskere fra Parker Instituttet, der er et samarbejde mellem Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler, handlede om at undersøge gevinsterne af at kombinere to af de mest almindelige behandlinger af slidgigt i knæet, nemlig binyrebarkhormonindsprøjtninger og træning.

Man lod en gruppe træne efter først at have fået en indsprøjtning med binyrebarkhormon, en anden uden. Resultatet kom bag på post.doc. og fysioterapeut Marius Henriksen, der står bag studiet.

»Vi regnede med, at hvis vi først fjernede hævelser og smerter med en blokade med binyrebarkhormon og derefter lod patienterne gå i gang med træningen, ville de sammenlignet med dem, der ikke fik indsprøjtningen, kunne træne mere intensivt og derved øge effekten. Det skete bare ikke. Begge grupper fik lige gode resultater«, siger Marius Henriksen.

Træn og drop medicinen

Tidligere videnskabelige studier har ellers vist, at blokader med binyrebarkhormon har en god effekt. Og ifølge Henning Bliddal, der er professor i slidgigt og leder af Parker Instituttet, findes der da også grupper af slidgigtpatienter, der måske kan have gavn af indsprøjtninger.

Det var der bare ingen i deres forskningsprojekt, der havde. Alle klarede de træningen og fik gode resultater, både med og uden binyrebarkhormon. Det mener Henning Bliddahl giver stof til eftertanke for alle læger, der behandler slidgigt i knæet.

»Det nytter åbenbart ikke at kombinere to af de mest anvendte behandlinger mod slidgigt i knæet – men i de fleste tilfælde klarer man sig fint med træning alene. Hvis man som læge ordinerer træning, og det bør man gøre, er der altså ingen grund til samtidig at give binyrebarkhormon«, siger Henning Bliddal.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce