Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Knætræning. Træning er et effektivt middel mod slidgigt i knæene. Her er det Kirsten Lind, der er i gang.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Knætræning. Træning er et effektivt middel mod slidgigt i knæene. Her er det Kirsten Lind, der er i gang.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny forskning: Drop indsprøjtninger mod slidgigt

Det er nok bare at træne sig ud af gigten, viser ny forskning.

Sygdom
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det sker cirka 100.000 gange om året, at danske læger sprøjter binyrebarkhormon ind i slidgigtramte knæ. Men det er måske til ingen verdens nytte.

Binyrebarkhormonet sprøjtes ind for at skabe en såkaldt blokade i knæet, der lindrer hævelsen og smerterne hos patienten, så træning af knæet bliver lettere.

Men sådan fungerer det ikke nødvendigvis, viser resultaterne af et nyt dansk forskningsprojekt, der netop er udgivet i det anerkendte videnskabelige tidsskrift JAMA Internal Medicine.

Ingen forskel på resultaterne

Forskningsprojektet, der foregik i samarbejde mellem forskere fra Parker Instituttet, der er et samarbejde mellem Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler, handlede om at undersøge gevinsterne af at kombinere to af de mest almindelige behandlinger af slidgigt i knæet, nemlig binyrebarkhormonindsprøjtninger og træning.

Man lod en gruppe træne efter først at have fået en indsprøjtning med binyrebarkhormon, en anden uden. Resultatet kom bag på post.doc. og fysioterapeut Marius Henriksen, der står bag studiet.

»Vi regnede med, at hvis vi først fjernede hævelser og smerter med en blokade med binyrebarkhormon og derefter lod patienterne gå i gang med træningen, ville de sammenlignet med dem, der ikke fik indsprøjtningen, kunne træne mere intensivt og derved øge effekten. Det skete bare ikke. Begge grupper fik lige gode resultater«, siger Marius Henriksen.

Træn og drop medicinen

Tidligere videnskabelige studier har ellers vist, at blokader med binyrebarkhormon har en god effekt. Og ifølge Henning Bliddal, der er professor i slidgigt og leder af Parker Instituttet, findes der da også grupper af slidgigtpatienter, der måske kan have gavn af indsprøjtninger.

Det var der bare ingen i deres forskningsprojekt, der havde. Alle klarede de træningen og fik gode resultater, både med og uden binyrebarkhormon. Det mener Henning Bliddahl giver stof til eftertanke for alle læger, der behandler slidgigt i knæet.

»Det nytter åbenbart ikke at kombinere to af de mest anvendte behandlinger mod slidgigt i knæet – men i de fleste tilfælde klarer man sig fint med træning alene. Hvis man som læge ordinerer træning, og det bør man gøre, er der altså ingen grund til samtidig at give binyrebarkhormon«, siger Henning Bliddal.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden